02/02/13 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко Борисов: С кои медии сме обвързани? Аз не знам нито една…

Бойко Борисов. Снимка: БНТ

Пълен текст на интервюто на премиера Борисов пред “Панорама” по БНТ.

Водещ: Министър-председателят Бойко Борисов и въпросите на „Панорама”. Поражение ли е референдумът, защо го наричат диктатор и още теми, като първата е стрелбата пред Съдебната палата.
Господин премиер, когато стрелят пред Съдебната палата какво отговаря държавата?

Бойко Борисов: С арести.

Водещ: Има ли арести сега?

Бойко Борисов: Ще има. Помните преди три години, като имахме подобен инцидент, след това една по една паднаха групите на „Килърите”, на „Наглите”. Хора с доста убийства вече имат осъдителни присъди. За отвличанията има осъдителни присъди. Самият прострелян има осъдителна присъда. И тук има едно несъответствие, което за съжаление, има тълкувание и на ВКС, че между втора и трета, между първа и втора инстанция няма как да стои в следствения арест. Практиката показва, че хора вече получили присъда, особено такава за организирана престъпна група, осем, девет, десет тежки присъди, обикновено там се ползват и свидетелски показания, на анонимни свидетели. Стават ясни много неща от работата на групата. Много от тези, които са се съмнявали за дадени престъпления, че би могло да бъдат извършени от подобни хора, разбират за това. И тези лица стават уязвими. Още повече, че когато има такъв съдебен процес, те знаят, че на тази дата, в толкова часа този човек ще мине от там. И това е най-лесното място. Най-беззащитен е там човекът като мишена.

Водещ: Като че ли новият главен прокурор не приема тази теза?

Бойко Борисов: Той не я приема, защото има европейска директива. И казват, ако на втора… знаете, че в Европа и демокрацията, и правата на човека на първо място слагат, независимо дали е престъпник или не, или е извършил убийство, ако щете или не, неговите права. И казват, ако втора инстанция не потвърди първа инстанция, този човек ще е стоял незаслужено в ареста. Това е логиката на главния прокурор. Тя е правилна в смисъла на демокрацията. Само, че ние сме призвани преди всичко да пазим живота и здравето на гражданите. Ако всеки е под „домашен арест”, трябва да му държим по една патрулка пред къщи, те ще излязат по-пазени, по-важни от хората от село Мечка, да речем или тези, които са във вилните зони. В момента има сигурно стотици задържани с влезли в сила присъди, между втора и първа инстанция или между втора и трета. На всеки да сложа полицай да го пази ли?

Водещ: С тези показни акции, пред Съдебната палата, в НДК – пред световните телевизии, не ви ли уцелват в мястото, където обещавахте най-много сигурността?

Бойко Борисов: Да. Ние сме направили най-много. Факт е, че простреляният пред Съдебната палата има влязла в сила присъда, осъден на първа инстанция от български съдии. Тук и полицаи, и прокурори са работили добре и той е получил вече присъда, от знаковите фигури в организираната престъпност и осъден за организиране на престъпна група. Аз мисля, че ние прекалено засилваме, сами даваме възможност да се коментира България по тази тема. Само преди две-три седмици разстреляха в Париж три жени.

Водещ: Кюрди.

Бойко Борисов: Кюрди, от организаторите на партията, пак в Париж. В Швеция застреляха премиер. В Сърбия застреляха премиер, в САЩ стрелят по президенти няколко пъти, но никой не бичува страната си. Виждате, не минава и ден в САЩ да няма някой отвлечен, убит ученик, стрелба по училища. Нещо, което е сто пъти по-тревожно от риска някой днес да ти стреля по детето, малоумник или превъртял, което става почти всеки ден там, в последните един-два месеца, отколкото да стрелят по един такъв бос. Разбира се, че не е приятно. Разбира се, че аз съм убеден, че ще бъдат задържани. Така както извършителите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване