02/03/13 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Дянков даде заявка за втори мандат на ГЕРБ

Има някои реформи, които още не са осъществени и те могат да бъдат финализирани само при втори мандат на ГЕРБ. Това заяви в неделя пред TV7 вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
За пример той посочи системите на здравеопазването и на националната сигурност.
Дянков за пореден път обяви, че е против предизборното харчене на пари и изтъкна, че това е „най-лесният и популистки начин“ за печелене на гласоподаватели, който обаче ще доведе държавата до банкрут.
В името на стабилността трябва да сме здрави днес, за да не банкрутираме утре, призова финансовият министър. 1 милиард лева е сумата, която „държи" страната далеч от фалита, но ако те бъдат изразходвани, ще стигнем до банкрут, което вече е ставало пет пъти в историята на България, обясни Дянков.
„Кой ще дойде - някой от на Сидеров шантавите хора или популист, който ще раздаде пари, три месеца ще сме радостни, после ще банкрутираме?“, риторично попита финансовият министър.
Запитан какво би го накарало да се оттегли от заемания пост, Дянков отговори, че най-големият неуспех за всеки финансови министър е да не си изпълни бюджета. Той обаче изрази увереност, че ако остане втори мандат в повереното му ведомство, няма риск това да се случи.
Вицепремиерът обясни, че е готов да се оттегли и ако види, че правителството води политика, с която не е съгласен. Дянков щял да подаде оставка например, ако защитниците на пушенето на обществени места надделеят и отпадне пълната забрана за пушене у нас.
Ако ГЕРБ не спечелят отново изборите, финансовият министър също бил готов да напусне страната.
„Определено ще се оттегля, аз дойдох в България заради Бойко Борисов", обяви Дянков, подчертавайки, че има много други неща, с които иска да се занимава, както и че е много уважаван извън страната.
Той обясни, че е получил предложение от елитно американско издателство да създаде сериозен икономически труд, описващ финансовата политика на Европа и грешките на европейските политически лидери.
 „Защо в Европа кризата продължи 5-6 години, докато в САЩ си замина за 2 години, много грешки се направиха. В света аз съм доста уважаван, защото съм направил доста неща“, коментира Дянков.
Вицепремиерът заяви още, че не се притеснява ни най-малко от негативните коментари за политиката му и недоволните от нея. Негов политически кумир и „герой" пък бил ексфинансовият на Полша министър Лешек Балцерович, който е известен като автора на „шоковата терапия" и като привърженик на строгите финансови мерки.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване