02/16/12 16:19
(http://www.klassa.bg/)

Пред 10,7 милиона зрители Саркози даде заявка за втори мандат

Френският президент Никола Саркози обяви дългоочакваната си заявка за втори мандат в Елисейския дворец 67 дни преди първия тур на 22 април. Това той направи в интервю в сряда вечерта по канал TF1, което е било гледано от 10,7 млн. зрители, както съобщиха от електронната медия. 57-годишният Саркози пристигна в телевизията със съпругата си Карла Бруни. В началото на разговора той каза, че е взел решението преди няколко седмици. „Обстановката днес във Франция, в Европа и в света е такава, че ако не поискам отново доверието на французите, това ще бъде като отстъпление, обясни Саркози. Кой си представя капитан на кораб, намиращ се в условия на истинска буря, да каже „не, аз съм уморен, отказвам се, дотук“, добави още тв гостът.
Саркози планираше да обяви кандидатурата си в края на февруари, но неговите съветници го накараха да побърза, обезпокоени от сондажите, които дават сигурна преднина за социалиста Франсоа Оланд, отбелязва Ройтерс.
„Силна Франция“ - това се очерта като лозунг на кампанията на Саркози от интервюто му.
Президентът потвърди желанието си да проведе референдум за готвените реформи, включително за основната промяна в обезщетенията и преквалификацията на безработните.
„Много французи имат усещането, че са отритнати от властта. Централната идея на моя втори петгодишен мандат, ако получа доверие, е да върна гласа на френския народ чрез референдум, каза Саркози. Той не спомена името на своя съперник Франсоа Оланд, но обвини кандидата на социалистите в „липса на идеи“. „Французите ще изберат дали искат слаба Франция. В дългата ми кариера съм видял политици, които обещаваха мечти. Това винаги свършваше с кошмар“ добави още Саркози, визирайки очевидно социалистите.
Главният съперник на Саркози Франсоа Оланд иронично каза вчера, че никакво събитие не е било обявяването на кандидатурата на Саркози, и се подигра на медийната еуфория, последвала телевизионното предаване.
„Саркози се опитва да ни накара да забравим равносметката от неговото управление, която е драматична по отношение на безработицата, срива на покупателната способност, бума на имиграцията.“ Това заяви Марин льо Пен, кандидат на крайнодесния Национален фронт. „Фалшивата му скромност и купищата обещания ни напомнят някакъв фокусник, който вади кърпички от костюма си, добави тя.
Консервативният британски в. “Таймс“ определя Саркози като „най-добрия кандидат на президентските избори във Франция“ „въпреки всичките му дефекти“. Оттеглянето на Саркози ще бъде загуба за света, пише лондонският вестник. Той припомня в същото време, че Великобритания е имала много различия с президента Саркози, като съвсем не най-малкото е неговата идея да въведе данък върху финансовите транзакции, което може да провокира сериозни вреди за лондонското Сити.



Тесен екип ще води кампанията, следващите 15 дни са решаващи


За разлика от 2007 г. в тази си кампания Саркози ще разчита на по-тесен предизборен екип, отбелязва в. “Фигаро“. Говорител ще бъде министърът на екологията, транспорта устойчивото развитие и жилищата Натали Косчушко-Моризе. Чаровната Натали (на снимката) се очаква до края на седмицата да се оттегли от министерските си задължения.
Психологически следващите 15 дни от кампанията ще се решаващи, прогнозират експерти. Ако подкрепата не дойде в този период, победата ще стане трудна.
Саркози, който вчера си откри акаунт в Туитър, получи там много послания на подкрепа от страна на свои чужди колеги. Успех му пожелаха от Белия дом на фона на негова снимка с президента Барак Обама. „Бон шанс, Никола“ написа Силвио Берлускони. Настоящият премиер на Италия Марио Монти също заяви подкрепата си.
В същото време бившият министър на отбраната Ерве Морин обяви намерението си да се откаже от кандидатпрезидентската надпревара и да подкрепи на първия тур Саркози.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване