02/03/13 14:31
(http://www.klassa.bg/)

Петте най-големи капани за инвеститорите през 2013 г.

Най-голямата грешка, която инвеститорите могат да допуснат през 2013 г., е да редуцират позициите си в акции в полза на кешови наличности или облигации. Около това се обединиха участниците в кръгла маса на водещи консултанти по време на World Money Show в Орландо, организирано от InterShow.
Четиримата участващи специалисти са избрани заради предното си място в авторитетната класация на бюлетина Hulbert Financial Digest за най-успешни примерни портфолиа. Своите възгледи споделиха Дъглас Герлах, редактор на Investor Advisory Service; Джим Лоуъл, който изготвя Fidelity Investor и ETF Trader; Луи Навелие с Blue Chip Growth Letter и Emerging Growth Letter и Роджър Конрад, който списва Utility Forecaster. Ето какви са техните препоръки към инвеститорите.
Не се отказвайте от фондовия пазар. Специалистите единодушно съветват да не прехвърляте активите си от акциите към финансовите инструменти с фиксиран доход. Онези, които купуват облигации в момента, затварят средствата си, в някои случаи в нещо, което носи отрицателна възвръщаемост на коригирана за инфлацията база. „Не оставяйте страха да управлява избора ви на капиталовложения“, казва един от участниците в дискусията.
Не залагайте на фондовия пазар като цяло. Това предупреждение на пръв поглед влиза в противоречие с първото, но редица специалисти са на мнение, че възходът на акциите ще става все по-локализиран през тази година – по-скоро пазар на отделни единици, отколкото единно цяло. Ето защо извличането на печалба от фондовата борса ще изисква внимателен подбор на инвестициите.
Не разчитайте прекалено на агресивни акции. Всички консултанти на форума в Орландо изтъкват нуждата от подчертан фокус върху консервативните акции. Това не означава непременно придобиване на дялове в компании, които плащат сериозни дивиденти, въпреки че не е изключено. Със сигурност обаче става въпрос да се залага на акции с добри основни показатели, стабилен бизнес модел, сравнително предсказуеми и постоянни печалби и ниско съотношение цена/печалби.
Не обръщайте прекалено много внимание на политическото говорене. Специалистите се обединяват около позицията, че качествените компании съумяват да се приспособят към всяка политическа обстановка. Вниманието трябва да е насочено към откриването им, а не към усилията да се прогнозира изходът от неразгадаемия политически процес в САЩ, например.
Бъдете разумен трейдър. Една от глупавите грешки, които можете да допуснете, е да определите твърде близки ценови равнища, които задействат ордери за продажба на ценните книжа. Високочестотната търговия значително увеличава вероятността подобни „прекъсвачи“ да бъдат ненужно активирани. Друг пример за недалновидно решение е да сключвате твърде много сделки с по-слабо ликвидни борсово търгувани фондове (ETF) – нещо, което непременно ще направи маркетмейкърите богати. „Ще се шокирате колко много пари печели Уолстрийт от честата търговия на ETF инструменти“, казва един от участниците в дискусията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване