02/04/13 17:32
(http://www.hsnovini.com/)

Наказателният кодекс с промени срещу опасен интернет

Догодина ще бъдат заложени в учебната програма допълнителни часове за безопасен интернет, обяви депутатът Катя Чалъкова

Предстоят да бъдат направени промени в наказателния кодекс, които засягат престъпността над децата в интернет. Причината за това е ежегодното нарастване на  случаите на престъпни деяния над малчугани в онлайн пространството. Това заяви на пресконференция днес народният представител, член на парламентарната комисия по образование Катя Чалъкова. Поводът е утрешният международен Ден за безопасен интернет.

Според статистиката 26 на сто от децата имат профил в социалната мрежа, всеки осми родител не знае какво прави детето му в интернет пространството.  На горещият телефон на Български център за безопасен интернет през 2012 година са постъпили 914 сигнала от цялата страна. От тях 581 съобщават реално за незаконно или вредно за децата съдържание или поведение онлайн. Най-много сигнали – 524 са във връзка с подмамване на деца с цел сексуална злоупотреба. Данните обяви депутатът Катя Чалъкова.

За да се предпазят от опасностите, които крие онлайн пространството на утрешният международен Ден за безопасен интернет, учениците от 1 до 4 клас във всички училища в областта, ще се запознаят с добри практики, обяви началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов.

Общински форум под мотото „Светът в интернет” организира за втора поредна година димитровградското училище „Любен Каравелов”. Презентации, видео кръстословици и други занимателни игри утре в библиотека “П. Пенев” ще се запознаят учениците. От няколко години в училището се работи и с родители. На срещи с класните ръководители те се запознават как да предпазят децата си от опасностите, което крие интернет пространството, сподели добри практики директорът на СОУ “Любен Каравелов” Валентин Христов.

Според Чалъкова най-подходящият начин децата да се запознават с митовете и реалностите на интернет са часовете по информационни технологии. Така от догодина ще бъдат заложени в учебната програма допълнителни часове за безопасен интернет.

По повод международния ден утре в Народното събрание ще се проведе събрание на първия младежки парламент, който ще се излъчва на живо в интернет от зала “Изток” . От 13 до 16 часа  ученици от цялата страна ще могат да следят дискусиите  на ТийНЕТ парламента, посветени на безопасния интернет. Десет делегати, избрани с гласуване във Фейсбук и още 100 ученика от 6 средни училища ще дискутират и ще приемат Харта за онлайн правата и отговорностите на младите хора в България. Събранието се организира от Националния център за безопасен интернет със съдействието на парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, обяви Катя Чалъкова.

Дискусията може да бъде видяна на сайта TEENET.SAFENET.BG

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване