02/05/13 17:38
(http://radiomilena.com/)

Гръцките фермери готови да блокират Е-79, нашите – София

Около 150-200 трактора на протестиращите гръцки земеделци са в готовност за блокада на ГП Е-79 на 40 км от ГКПП „Кулата-Промахон“. Земеделската техника е паркирана в аварийните ленти от двете страни на шосето на входа на град Серес откъм Солун. Тракторите на протестиращите земеделци са обкичени с националните знамена на Гърция.   След обяд днес протестиращите заявиха, че са в готовност за блокада на мястото, където са. От уредбата звучат патриотични песни, дори и мелодията на популярната македонска песен „Кога умрам, ил загинам“, естествено на гръцки език.   Протестиращите седят в крайпътните каравани или под чадъри, край които димят скари.   По данни на излизащите от Гърция български шофьори на ТИР-ове втората блокада, пак от трактори, се готви между Солун и Лариса в посока Атина.   Един от тях, знаейки, че блокадата е в района на град Серес, минал през селата, за да влезе в България.   На кръстовището преди Серес, където наляво се завива за ГКПП „Кулата -Промахон“, има полиция, включително и автобус на жандармерията. Гръцките полицаи са в готовност да не допуснат протестиращите да тръгнат да блокират граничния контролно-пропускателен пункт.   В същото време стана ясно, че българските зърнопроизводители готвят национален протест заради забавени и неизплатени субсидии. Решението е взето на извънредно заседание от националната им асоциация, предаде Стандарт нюз.

Тракторите на земеделците ще превземат жълтите павета ще продължи от 18 до 22 февруари. Фермерите настояват за незабавно изплащане на евросубсидиите за единица площ. Те са за 1 милиард лева и трябваше да бъдат преведени по сметките им до края на януари. Заради недостиг на средства в националният бюджет обаче кабинета отложи превеждането на парите с няколко седмици – за месеците март и април.

Междувременно по-рано днес земеделският министър поиска прошка и поднесе официалните си извинения от името на кабинета. Мирослав Найденов за пореден път обясни, че пари за евросубсидии в бюджета няма, цитира actualno.com. Министерството на финансите правело разчети, от които трябва да стане ясно дали има възможност парите да бъдат платени по рано от обявеният срок, но с конкретна дата министърът не пожела да се ангажира.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване