02/05/13 13:33
(http://www.klassa.bg/)

НЦИОМ: 61% одобряват забраната за пушене

Одобрение към въведената преди шест месеца забрана изразяват 61% от българските граждани, а неодобрение – 39%, сочи проучване на НЦИОМ, което обхваща първия месец на 2013 година. Едва 3 % от пушачите са отказали цигарите след въведената пълна забрана за пушене на закрити обществени места. По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове. Високи стойности на одобрение към забраната се регистрира сред хората, които никога на са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%), но дори пушачите не се противопоставят единно на забраната - две трети от тях я отхвърлят, но една трета я подкрепят.
В проучването на НЦИОМ 42% от интервюираните заявяват, че пушат. По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, респондентите със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи.
Данните показват, че забраната не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на ранкетираните по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.
Сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението.
Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64%, сред поддръжниците на БСП - 72%, сред избирателите на ДПС - 62%, сред подкрепящите „България на гражданите" - 57%.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване