02/05/13 18:10
(http://www.hsnovini.com/)

Синдикати готвят стачка за

Масови протестни действия ще предприемат работещите в сферата на образованието, заради неизпълнение на договореното увеличение на учителските заплати, обявиха от регионалния синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” – Хасково.

До края на седмицата предстои изпълнителния съвет на КТ „Подкрепа” да определи датата на протеста и под каква форма той да бъде проведен.

“В момента сме в цайтнот. Нямаме министър. Нямаме човек, който да защити правата на учителите. От вчера имаме писмо от националното ръководство на синдикат „Образование”, в който ни се посочват формите на протест, които ние трябва да изберем”, сподели Димитър Виденов, председател РСО „Подкрепа” – Хасково.

Синдикатът ще настоява да бъде изпълнено решението на последния тристранен съвет, когато министър все още бе Сергей Игнатов. Изпратеният проект за Наредба до финансовия министър Симеон Дянков бе върната от него с отговор, увеличението да не е по-малко от 8 процента.  С 10-12 % по-високи заплати искат учителите. Минимални основни заплати от 500 до 570 лв., а за директорите на училища и градини – 660 лв. От синдикат „Образование” се обявиха и срещу скритото увеличение на пенсионната възраст, при по-ранно пенсиониране на учителите.

Колеги, които са си направили изчисления, които са искали да излязат по-рано тази година в пенсия бяха сюрпризирани. Причина за това сигурно е липсата на пари в бюджета на НОИ. Хората не могат да получат ранна пенсия, защото те трябва да придобият възраст, която не отговаря на новоприетата”, коментира  Виденов.

Преди да бъде прието изменението в кодекса за социално осигуряване, учителите имаха право на пенсиониране 3 години преди навършване на възрастта. Според промяната възрастовата граница става 61 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.

“Сега трябва да си направят изчисления в общата система на НОИ. Получава се разлика от година, година и половина през която те ще трябва да работят” , каза още Виденов. Така на практика учителите губят наполовина придобивката за облекчените условия при пенсиониране.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване