02/08/13 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Трансатлантическият съюз на Америка се завръща

Всеки киноман си спомня финала на “Магьосникът от Оз”, когато Дороти си пожелава да се завърне от главозамайващо странстване, като си повтаря фразата: “Няма нищо по-хубаво от родния дом”. Добре, нещо от това сантиментално завръщане у дома се прояви миналата седмица на Мюнхенската конференция по сигурността, чиято тема можеше спокойно да се нарече “Завръщане в бъдещето”*

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън определено изпадна в сантименталност, говорейки в речта си пред конференцията за добрия стар трансатлантичеси съюз. Само преди година европейците бяха изправени пред екзистенциална икономическа криза и се безпокояха от американското “преориентиране” към Азия.

Но икономическата тема в Мюнхен бе за възстановяването на Европа от нейното близко до смъртта премеждие и Байдън увери аудиторията, че политиката на САЩ също се е върнала към традиционната си централна точка: “Казано с прости думи, президентът Обама и аз продължаваме да вярваме, че Европа е крайъгълният камък на нашия ангажимент към останалия свят”, каза Байдън. “Това е основата. Нищо не се е променило.”

На друго място Байдън (който присъства на тези конференции от 70-те години на миналия век) окачестви себе си като “горд атлантик”. Той заяви, че “ние сме тихоокеанска сила”. Но човек не може да не разпознае облекчението в думите му: “Много е хубаво да бъдеш отново сред приятели” или настояването му, че “за Америка Европа остава незаменимият партньор от първа необходимост”.

Байдън има политическата дарба да казва на хората онова, което те искат да чуят. Но това не беше просто реч на предразполагащ агитатор. Администрация, която започва с такива големи амбиции във външната политика, изглежда трябва да се върне към традиционната концепция за американските съюзи и стратегическата доктрина. Обама избра за министри на външните работи и на отбраната Джон Кери и Чък Хейгъл, които, подобно на Байдън, са атлантици от старата школа.

За администрация, чийто втори мандат е рамкиран от идеята, че Америка приключва две войни и не иска да започва нови, Европа изглежда спокойно място. Това не е администрация, която търси нови врагове или даже нови приятели. Тя предпочита стария набор от съюзници, особено сега, когато те изглеждат по-малко немощни. Байдън всъщност разкри, че една от новите инициативи, която Обама ще предложи тази година, е трансатлантическа зона за търговия и инвестиции, залегнала в атавистичния дневен ред на 2013 г.

Облекчението, че кризата в еврозоната е до голяма степен преодоляна, личеше осезаемо в Мюнхен. Въпреки това Германия все още иска да останат ограниченията върху задлъжнелите страни като Гърция и Испания. Финансовият министър Волфганг Шойбле говори за “напредък” и “успех” в хода на кризата и това не срещна никакви възражения от страна на Франк-Валтер Щайнмайер, председател на опозиционната Социалдемократическа партия**.

Щайнмайер озвучи темата “Завръщане в бъдещето”, когато се похвали, че даже в ерата на високите технологии “ние всъщност харесваме манифактурата”. Тази старомодна решителност да запази (и модернизира) своята индустриална база помогна на Германия да удържи своя просперитет след рецесията от 2008 г., дори когато Великобритания и останалите европейски държави се гърчеха в конвулсии заради прекомерната си зависимост от финансовия сектор.

Като имаме предвид колко разпространени бяха прогнозите, че еврозоната не може да запази целостта си, нейната гъвкавост изпъква като един от интересните противоречиви факти през новата година, както отбеляза миналата седмица Филип Стивънс във “Файненшъл таймс”. Без да се съобразява много-много, германският канцлер Ангела Меркел напук на Бундесбанк допусна създаването на крепка Европейска централна банка, която може да действа като кредитор и гарант от последна инстанция, почти както това прави Управлението за федерален резерв на САЩ.

Доверието и ликвидността се връщат на европейските пазари, както каза на конференцията съуправителят на “Дойче банк” Аншуман Джайн. Той отбеляза, че лихвите по държавните облигации са спаднали наполовина в Италия и Испания, колебанията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване