02/10/13 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Европа днес - пагубна смес от корупция и богатство, безработица и бедност

Ройтерс

За уязвимостта на европейския елит

Джон Лойд. Снимка: личен сайт

Бурите в Средиземноморието, които затихнаха през втората половина на миналата година, сега се активизират отново. Гръцките беди понастоящем не получават особено голям отглас в света, но са сериозни и хората остават непокорни. Моряци стачкуваха миналата седмица заради неплатени заплати и миналата неделя решиха да продължат протеста си. Стачката им отряза от света многото острови край бреговете на страната и ограничи вноса и износа. За страна, толкова свързана с морето и корабоплаването, това е показателно.

За 20-февруари е свикана обща стачка, а “Златна зора” - крайнодясната партия, взела на прицел имигрантите и станала трета политическа сила на изборите - организира миналата събота многохилядно шествие в Атина. Никой не може да каже дали това ще продължи, докато нещата не се подобрят - ако изобщо ще се подобряват.

Близкото минало на Гърция до голяма степен обезценява проблемите й в международен план. Но на брега на най-прочутото море в света, от което европейските и близкоизточните цивилизации са черпили вдъхновението си, се намира Испания - доста по-голяма икономика, държава с по-голяма тежест, чийто Spexit (неологизъм, обединяващ в себе си Spanish exit, ‘излизане на Испания от еврозоната’ - бел. прев.) е немислим. Именно затова нейните отслабващи банки получиха специална грижа и внимание от Европейската централна банка, за да запазят дейността си.

Испанският министър-председател Мариано Рахой бе наречен сполучливо от медиите “скучен, но честен” - човек, който ще се въоръжи с търпение и съвестта му ще е чиста в тежката задача да изведе Испания от “следбалонните” й мъки. На този наратив бе сложен край миналата седмица, когато ежедневникът “Паис” публикува подробности за паралелни сметки, които един от колегите на премиера, някогашният ковчежник на десноцентристката Народна партия (НП) Луис Барсенас, е поддържал.

Според публикациите той плащал щедри и тайни суми от съмнителен фонд в Швейцария на високопоставени партийци, включително на Рахой. Барсенас, който е ковчежник на партията от 1990 до 2008 г., вече се бе оттеглил, защото изглежда е замесен и в друг скандал, в който става дума за комисионни за хора от НП в замяна на държавни поръчки.

Тези и много други скандали в момента тресат политиката в Испания. Редакторът на испанското издание на списание “Форин полиси” Кристина Мансано, написа, че “този тумор е достигнал до всички нива на институциите и обществото, от кралския зет до големите политически партии, от малките и големите общини до неправителствените организации и фондациите, от китайската мафия до руската мафия, от хора, посветили живота си на политическата кариера до знаменитости във фламенкото”.

Внезапно Испания, както изглежда стабилизирана и намираща се в добри ръце, се оказва нестабилна и със съмнително управление. Още не е ясно дали Рахой е виновен за това, което показват документите на Барсенас; той ясно отрече тези твърдения, а партията му има голямо мнозинство. Но европейските пазари станаха неспокойни в понеделник и лихвите по 10-годишните испански облигации се повишиха отново до миналогодишните си равнища, след като се бяха успокоили.

Докато Рахой влизаше в ада на този скандал, лидери в заснежения Давос обсъждаха положението му. По конкретно - те обсъждаха положението, в което той и много други се намират сега. Сега то си има име - “уязвимостта на елитите”. Понятието бе изковано от шефа на консултантската компания “Евразия груп” и колега коментатор в Ройтерс Йън Бремър в негов доклад, който той подготви за ежегодната среща на “сегашните господари на вселената”.

То получи някои подигравки. Горките те! Толкова богати, толкова могъщи, а така уязвими! Но в него има доста истина. Според Бремър и в демократичните, и в авторитарните държави има пагубна смес от корупция, огромно богатство, висока безработица, особено сред ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване