02/10/13 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Ислямистите в Тунис скочиха срещу Франция, партията на президента напуска кабинета

Над 3000 души се събраха на демонстрация в центъра на Тунис по призива на управляващата ислямистка партия „Еннахда“. „Франция, махни се“ викаха участниците по булевард „Бургиба“, където се намира и френското посолство, предаде кореспондент на АФП. В демонстрацията участваха представители на младежкото крило на партията, което се обяви срещу намесата на Франция във вътрешните работи на бившата й колония.
Поводът за гневните лозунги бяха думи на министъра на вътрешните работи на Франция Манюел Валс, който след убийството на опозиционния лидер Шокри Белаид осъди „ислямския фашизъм, надигащ се навсякъде“. „Ние трябва да подкрепим демократите, за да не бъдат предадени идеите на Жасминовата революция, каза Валс по ТВ „Европа 1“. Тунизийският външен министър и премиерът изразиха недоволство от думите на френския политик.
Участниците в демонстрацията призоваха също да се защити легитимността на Учредителното национално събрание, като по този начин се обявиха срещу намерението на премиера Хамади Джебали да сформира непартийно правителство от технократи. Планът на Джебали , който е вторият човек в „Еннахда“, цели успокояване на обстановката след убийството на опозиционния лидер,но той не бе посрещнат с неодобрение от управляващата партия.
По-късно в неделя бе съобщено, че светската партия на президента Монсеф Марзуки „Събрание за република“ напуска правителствената коалиция с ислямистите. Нейния лидер Бен Амор обясни пред Ройтерс, че условието им за оставане във властта било оставка на министрите на външните работи и правосъдието, но то не било изпълнено. Партията имаше трима министри в правителството.
При избухналите безредици в цялата страна след политическото убийство, което се приписва на ислямистите, загина един полицаи, 59 негови колеги бяха ранени, а 375 души бяха арестувани.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване