02/12/13 17:10
(http://www.hsnovini.com/)

7 са одобрените строители за Израел

7 са одобрените хасковлии за строители в Израел

7 са одобрените хасковлии, кандидатствали в кампанията за набиране на  строителни работници за Израел. Част от тях вече са заминали, съобщиха от Бюрото по труда в Хасково.

От началото на програмата за набиране на работници близо стотина хасковлии са се поинтересували от възможността да заминат на работа в Израел. Началото на спогодбата между правителствата на двете държави е от януари миналата година. До момента от страна са заминали близо 800 души, част от тях от Хасково.

“Набирането на работници продължава. Лицето, което желае да кандидатства трябва да отговаря на определени условия. Трябва да е на възраст от 25 до 50 години, да бъде физически и психически здраво, да няма близки в Израел и да не е работило там, както и да има чисто криминално минало. Документите са максимално опростени. От Бюро по труда даваме заявление, когато дойде подходящия кандидат, много лесно и бързо се попълва. Трябва и свидетелство за съдимост, което трябва да ни бъде представено на нас”, коментира главния експерт към Бюро по труда-Хасково Петя Харалампиева.

Набирането на кандидати е целогодишно. Щом бъдат приети документите, се изпращат в съответната агенция по заетостта и се определя интервю с посредници от Израел. По време на интервюто се провежда практически изпит, при който в рамките на 1 час по зададен чертеж трябва да се демонстрира професионално умение от кандидатите. Не се изисква владеенето на чужд език. При одобрение работниците подписват едногодишен договор, с право на удължение до 3 години и половина. Минималното заплащането се равнява на 1500 долара за 211 работни часа, като извънредния труд е допълнително финансиран. Жилището в Израел е осигурено от работодателя, а останалите консумативи са си за сметка на работника. Длъжностите, за които се търсят строители за Израел са кофражисти, работници за керамична облицовка на подове и стени и мазилки.

В Бюрото по труда от началото на годината за втори път се набират ягодоберачки за Испания.

“Срокът за набиране на работнички е до 18- ти февруари. Кандидатките трябва да са на възраст от 18 до 45 години, да са здрави физически и психически и да представят при нас лична карта, а не международен паспорт, тъй като за Испания не се изисква. Заплащането на ден е около 36 евро с удръжките”, допълни Петя Харалампиева.

От Хасково и региона до момента са одобрени 9 жени.

Младен Желязков
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване