02/14/13 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Емил Георгиев: ДКЕВР има сбъркана методика за ценообразуване

Има само едно по-лошо от държавния монопол – частния, а той нахлу в България като естествен монопол, който не може да бъде разбит. В енергетиката има политика, но тя е срещу икономиката и в интерес на частни кръгове.

Това каза лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС. Ако искаме нещо да се промени в нашата страна и тези основателни протести да имат ефект трябва да се промени политиката, заяви той. "Нещо което не се обсъжда, а се замазва от всички парламентарни партии. Те са в една обща игра, започнала 1990 г. с една национална стратегия за развитие на енергетиката, внесена от Иван Костов. Тя задоволяваше лобистките интереси на икономическите кръгове, подкрепящи БСП и СДС", обясни тезата си Каракачанов.

Приетата стратегия тогава всъщност се крепи на два основни пункта, един от които е отказ от енергийна ефективност, продължи председателят на Зелената партия. Нямате ли енергийно ефективна енергетика вие умирате прави, добави той. Благодарение на тази идея Костов подаде ръка на БСП, тогава беше заявено ясно, че ще се строи АЕЦ Белене, каза още Каракачанов.

Това, което не беше записано, но се изпълва от всички правителства е отказ да се контролират всички естествените монополи, каза още Каракачанов. "Ако ти ги държиш в ръце, можеш да изнудваш всички. Но постепенно се реши тази касичка, върху която няма контрол, да бъде приватизирана", заяви той.

Според Каракачанов освен Иван Костов отговорност за моментната ситуация носят правителствата на Симеон Сакскобургготски, по време на което се приватизират ЕРП-тата, както и на Тройната коалиция заради несъобразените преференциални цени за "зелена енергия". Лидерът на Зелената партия не пропусна и кабинетът на Бойко Борисов, като според него през последните 4 години подкрепа на статуквото не направи нищо за да повиши контрола над монополите.

Според Каракачанов отказът за контрол на монополите идва както от страна на правителството, така и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Преди да тръгнем да сваляме правителства трябва да знаем какво трябва да направим в бъдеще, добави той. Според Каракачанов, ако не се предприемат мерки за промяна на политиката дори смяна на действащото управление няма да доведе до положителна промяна.

Председателят на Зелената партия на няколко пъти подчерта значението на приемане на Закон за естествените монополи. Ако имаше такъв закон, даже да е държавен монополът, той щеше да бъде контролиран, нямаше да могат да си пълнят гушите партийни и частни лица, поясни той. По думите на Каракачанов трябва да бъде поставен акцент върху енергийната ефективност и намаляването на загубите по електропреносната мрежа. Според него това ще се отрази положително и на производството, защото фирмите ще харчат по-малко за ток и ще могат да изнасят продукция на по-конкурентни цени.

Но от такива политики не можеш да откраднеш затова не представлява интерес за политиците, коментира Каракачанов. Той предупреди също, че нуждата от промяна на курса на политиката е нужен незабавно, но заради дълбочината на проблемите ефектът от това вероятно ще бъде усетен след години.

Проблемът не е толкова в ЕРП-тата, а в ДКЕВР, там има сбъркана методика за ценообразуване, заяви Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност". Там всички решения се взимат на тъмно, крайно време е комисията да се изгради по друг начин, в нея трябва да има не само представители на държавата, а на потребителски организации и на пазарни структури, заяви той.

По думите на председателя на "Екогласност" са сключени редица неизгодни договори за изкупуване на електроенергия, като за пример даде ТЕЦ "Брикел", чието производство се изкупува за над 150 лева на мегават. Питаме къде е Комисията за защита на конкуренцията, както и тази за защита на потребителите, държавата въобще не си гледа работата, добави Георгиев.

Сега се прехвърля вината върху ЕРП-тата и "зелената енергия", но действията на ДКЕВР компрометираха тотално идеята за "зелената енергия", каза още Георгиев. По негова информация през миналата година само в Централна и Източна България са пуснати в експлоатация и присъединени 642 фотоволтаични централи с мощност 370 мегавата. Това е 3 пъти повече от всички централи, построени до 2011 г., добави председателят на "Екогласност". Причината за това Георгиев изказа твърдението, че през март - април 2012 година от ДКЕВР изтича информация за увеличаването на цените на тока и започва ударно изграждане на фотоволтаици.

ЕРП-тата нямаше да направят всички безобразия и кражби, ако това не се беше случило с помощта на държавата, заяви Иван Бонев, председател на Федерацията на свободните граждани. Според него техните договори трябва да бъдат прекратени незабавно и да им бъде направена ревизия за да се види дали е имало някакво контролиране. Няма съмнение, че Ангел Семерджиев също трябва да бъде приведен под отговорност, каза още Бонев.






















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване