02/14/13 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Централните банки по света купуват рекордни количества злато

 През 2012 година централните банки по света са изкупили рекордно количество злато за последните 50 години в опит да диверсифицират резервите си, съобщи Световният съвет по златото World Gold Council в четвъртък. Регистрираните сделки са за 534.6 метрични тона от благородния метал. Това е най-голямото количество изкупено злато от 1964 година насам.

Най-големият купувач е била Русия, следвана от Бразилия и Ирак. Очевидно, голяма част от получените долари от продажбите на петрол са се превърнали в злато.
Нетните покупки на банките са представлявали 12% от общото търсене на пазара през 2012 година, уточняват от световния съвет. От там коментират, че страните, които са били най-активни през миналата година са предимно от развиващите се икономики.
Централните банки се превърнаха в нетен купувач на злато от второто тримесечие на 2009 година, като от тогава са натрупали 1 100 тона ново злато в трезорите си. Златото е естествена застраховка при понижаващия се долар, който пада заради политиката по количествено улеснение на Федералния резерв на САЩ.
До голяма степен покупките на злато се предопределят от нуждата от диверсифициране на растящите валутни резерви, предвид на големия процент на деноминирани в долари и евро активи, се казва още в доклада.

Най-активните купувачи са богати на петрол страни със значителен обем на износ на суровината и приходи в щатски долари.

Въпреки разпространените спекулации, че Китай е на път да надмине Индия като най-големият в света купувач на злато през 2012 година, се оказва, че страните от южна Азия държат лидерството по търсене на благородния метал. През миналата година потреблението на злато в Индия е  864.2 тона, а в Китай - 776.1 тона.

Миналия месец обаче правителството на Индия вдигна данъка върху вноса на злато от 4% на 6%, за да ограничи търсенето на жълтия метал, който е обвиняван за нарастването на дефицита по текущата сметка на страната. В тази връзка се очаква търсенето да отслабне през сегашното тримесечие.

В Китай се наблюдава точно обратното – знаците за подобряване на икономиката засилват търсенето на злато, което традиционно се използва като защита срещу инфлация. Очакванията на World Gold Council обаче са по-скоро за плавен, а не за рязък растеж на търсенето в страната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване