02/17/13 11:29
(http://e-vestnik.bg/)

Рафаел Кореа - политическият валяк на Еквадор

Асошиейтед прес

Рафаел Кореа. Снимка: латина

На сцената на предизборната кампания Рафаел Кореа е танцуващо, пеещо, вихрещо се торнадо от енергия. Еквадорският президент не дава обещания, той е много над тях.

С характерното си перчене, Корея вместо това припомня на възторжената тълпа в северно предградие на столицата Кито за ремонтираните от него 8000 км пътища, за построените училища и болници по време на шестгодишното му управление.

Мразен от защитниците на гражданските права и на свободния пазар, но обожаван от сънародниците си, облагодетелствани от щедростта на държавата, левият икономист изглежда е готов да бъде преизбран за президент в неделя.

48-годишният Кореа донесе политическа стабилност на традиционно непокорната нация, която бе управлявана от седем президенти за десет години, от 1997 до 2007 година. Ако бъде преизбран, неговият четиригодишен мандат ще бъде последния за него, освен ако конституцията не бъде променена.

“Социализмът на 21-и век” на Корея е смекчен вариант на практикувания от венецуелския президент Уго Чавес. При все това Кореа се проявява като също толкова нетолерантен към инакомислещите, колкото е и Чавес, като строго контролира обществения дискурс и медиите.

Междувременно Кореа управлява страната с най-щедрите обществени разходи в Латинска Америка и запази подкрепата си висока, като въведе нисколихвени ипотеки за закупуване на ново жилище, държавни стипендии за следване в чужбина и социални плащания, от които вече се ползват почти двайсет процента от населението.

Основната част от неговите привърженици са бедняци или еквадорци под равнището на средната класа, които през 2010 г. представляваха съответно 37 и 40 процента от населението на страната, според Световната банка.

Кореа не смята за гарантирана подкрепата от тези привърженици.

Всяка събота и няколко нощи през седмицата Кореа заема ефира на търговските радио и телевизионни станции, за да разпространи своята “революция на гражданите” и словесно да пече на шиш своите врагове “олигарси”. Това е същият този прерогатив на властта, упражняван редовно от правителството на Чавес и президентката на Аржентина Кристина Фернандес.

Междувременно опозиционните журналисти са подлагани на съдебно преследване за това, че наричат Кореа диктатор. Индиански лидери биват обвинявани за саботаж, заради протестите им срещу отказа на правителството да се консултира с коренното население за правата върху водата и настояването му да отвори Еквадор за минни компании, които да осъществяват добив на ценни метали.

Кореа върна с двайсет години назад върховенството на закона, като напълни съдилищата с лоялисти и ги политизира, заяви Грейс Харамильо, еквадорски политолог, базиран в Канада.

“Без независима съдебна власт, всеки който се противопоставя на правителството рискува да стане плячка”, заяви Харамильо.

Правозащитни групи, включително Амнести интернешънъл, казват, че Кореа е криминализирал мирния протест. При все това само шепа активисти може да бъдат смятани за политически затворници, и населението им обръща съвсем малко внимание.

Медиите обаче насочват основното си внимание към Кореа. По време на управлението му броят на медиите, преминали в държавни ръце, нарасна от само една Радио Насионал до пет телевизии, четири радиа, два вестника и четири списания.

Кореа обичайно привлича на митингите си огромен брой привърженици. Близо пет хиляди от тях се стекоха на митинга на високия, динамичен лидер през януари в Кито.

“Искате ли отново връщането на старата страна на учителски и лекарски стачки?”, обърна се президентът към тълпата, в типичния си стил на въпроси и отговори. “Искате ли страна, управлявана от същите онези, които я съсипаха?”

“Не-е-е-е-е”, отговориха събралите се.

“Вие знаете, че тук пред вас са хората, които винаги са изпълнявали обещанията си, които никога няма да ви разочароват”, заяви Кореа.

Вероника Бермудес, 53-годишна домакиня, е сред ентусиазираните привърженици на президента.

“Той ни дава пари. Той ни дава безплатно здравеопазване. Той е загрижен за образованието на децата ни”, каза тя. “Как мога да не го обичам?”

Общо 1,9 милиона души получават по 50 долара месечно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване