10/03/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Рафаел Кореа - чаровният президент с буен нрав

Рафаел Кореа. Снимка: латина

Социалистическият президент на Еквадор Рафаел Кореа, който преживя в четвъртък най-тежката криза от идването си на власт през януари 2007 г., покори Еквадор с младостта и чара си, преди да си навлече критиките на мнозина от съюзниците си заради буйния си темперамент. “Ако искате да убиете президента, той е пред вас, убийте го, ако имате желание!”, развика се вчера в типичния си театрален стил 47-годишният Кореа на хората от силите на реда, разбунтували се срещу премахването на надбавките за трудов стаж.

Полицаите превзеха Конгреса и полицейските управления, а 150 военни блокираха в продължение на часове международното летище в Кито. Кореа, избран за първи път за президент през 2006 г. на избори, в който победи най-богатия човек в страната, без да се ползва с подкрепата на политическите партии, обича сблъсъците, но и смесването с тълпите. Този висок мъж, с вродена елегантност, спечелил стипендии да учи в САЩ и Европа, никога не пести целувките и прегръдките към привържениците си.

Срещу противниците си Корея се показва често пъти язвителен, понякога забавен, но преди всичко безкомпромисен. Той постави под контрол някои медии и успя през 2008 г. да спечели обществената подкрепа за конституция, която увеличава президентските правомощия. Тогава неговите критици го обвиниха, че се опитва да съсредоточи властта в ръцете си. Това не попречи на Кореа да бъде преизбран още на първия тур на президентските избори миналата година. Подобно нещо никога не се бе случвало в Еквадор от завръщането на демокрацията през 1979 г.

Кореа е пламенен католик, който произхожда от скромно семейство от град Гуаякил (в южната част на страната). Той умножи социалните програми в сферата на здравеопазването, образованието или достъпа до собственост, като утвърди популярността си сред най-бедните жители на една страна, в която 38 процента от населението живеят под прага на бедността. В последните няколко седмици обаче Кореа трябваше да се изправи срещу гнева на учителите и на шофьорите. Той поде битка и с движението на коренното население, настроено враждебно срещу добива на петрол и на минерали от земите му. В средата на септември 53 процента от еквадорците продължаваха обаче да подкрепят управлението на Кореа.

Президентът обеща да възстанови суверенитета на тази малка страна в Андите с население от 14 милиона души и изиска от петролните компании да изплащат по-големи дивиденти. Кореа също така отказа да поднови договора за американската база Манта на тихоокеанското крайбрежие - обект от стратегическо значение за борбата с трафика на дрога.

Кореа скъса дипломатическите отношения с Колумбия в продължение на година и половина, след като Богота бомбардира лагер на колумбийските бунтовници от ФАРК на еквадорска територия през март 2008 г. Накрая, през декември 2008 г. Кореа обяви мораториум върху една трета от международния дълг на Еквадор, тоест върху близо три милиарда долара, които определи за незаконни заради предполагаеми нередности, допуснати в момента на договарянето на заемите.

Кореа е привърженик на социализма на 21 век, проповядван от президента на Венецуела Уго Чавес. Той обаче не се придържа систематично към позициите на колегата си. Кореа не е заклет привърженик на национализацията и изчака месец юни 2009 г., за да се присъедини към Боливарската алтернатива за Америките - антилиберален блок, обединяващ десетина страни и създаден от Венецуела и Куба през 2004 г.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване