02/17/13 08:58
(http://www.klassa.bg/)

Търсят нови антибиотици на дъното на океана

Учени от университета в Абърдийн, Шотландия, ще търсят нови антибиотици на дъното на океана, съобщава Би Би Си. Участниците в проект, който струва 8 милиона лири, се надяват да създадат лекарства, способни да се справят и с най-упоритите бактерии.
Образците ще се събират в морските падини. Предположението е, че именно там, в екстремни условия обитават търсените организми. За откриването им е създадено специално оборудване, което ще прониква до най-дълбоките пуктатини на морското дъно.
Когато бъдат получени образците от уникалните бактерии или гъбички, учените ще опитат да ги отгледат в лаборатория. Вече започна проучване в най-дългата падина в света – Атакамския ров. Той е дълъг около 5900 км и широк между 30 и 90 км.
Ще бъдат изследвани също дълбоките падини край Нова Зеландия, в Антарктика и край бреговете на Норвегия. Проектът ще продлъжи около 18 месеца. Ако завърши с очакваните находки, то новите антибиотици могат да се появят на пазара в следващите 10 г.
Медиците по света зоват учените да работят ускорено, защото всяка минута все повече хора се заразяват с резистентни патогени. Специалистите алармират, че скоро ще останем без антибиотици, спасяващи живота ни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване