02/18/13 08:16
(http://www.klassa.bg/)

България представя в Брюксел доказателства за атентата

Компютърен принтер, ДНК следи върху използвани сим карти и няколко подозрителни телефонни обаждания са някои от уликите, довели агентите на българското разузнаване до заключението, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, пише израелският вестник "Аарец".

Според днешната публикация българският външен министър Николай Младенов ще представи тези и други доказателства на редовната среща на Съвета на външните министри от Европейския съюз в Брюксел.

Целта на министъра е да убеди своите 26 колеги, че атентатът в Бургас не е по-различен от атентатите в Париж, Лондон, Рим или Берлин. Това няма да е лесна задача, отбелязва "Аарец".

Според израелския коментатор атмосферата на официалния обяд се очаква да бъде напрегната.

Макар десетки европейски държави да изразиха подкрепа за доклада от българското разследване, ЕС точно сега няма желание да се заеме в "Хизбула".

"Откакто докладът беше огласен, САЩ, Великобритания, Холандия и Израел полагат дипломатически усилия да накарат ЕС да наложи санкции на "Хизбула". Великобритания и Холандия са единствените страни-членки на ЕС обявили "Хизбула" за терористична организация
Според израелското външно министерство обаче, в най-добрия случай, Франция може да се съгласи да включи няколко високопоставени представители на "Хизбула" в своя списък на терористите, но не и цялата организация", се твърди в коментара на израелския вестник.

Според официално съобщение на българското министерство на външните работи днес министър Николай Младенов ще представи пред своите колеги от Съвета на ЕС данни от разследването на атентата на летището в Бургас.

Според дипломатически източници не се очаква днес министрите да вземат решения по този повод.

Приема се, че засега в Съвета няма необходимото единодушие по въпроса дали групировката "Хизбула" да бъде поставена в списъка на ЕС с терористичните организации, макар да бе изразено обосновано предположение, че тя има връзка с атентата.

Останалите теми на днешното заседание включват обсъждането на обстановката в Сирия, Мали, Ирак и Северна Корея. Очаква се министрите да преценят как да подходят по-нататък със санкциите срещу Дамаск, чийто срок изтича в края на този месец. Сред възможните решения е облекчаването на наложеното на Сирия оръжейно ембарго, за да бъдат улеснени доставките на въоръжение за опозицията.

По въпроса със Северна Корея е възможно задълбочаването на санкциите след поредния ядрен опит на Пхенян,извършен през миналата седмица.



















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване