02/19/13 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Народ, протест, рестарт, аборт, безизходица

Протестът на 19 февруари в София. Снимка: Десислава Алексова, фейсбук

Основният политически извод от днешните протести не е, че ГЕРБ са пътници. Това не е новина, не е и много оригинално. Лишено е дори от патос.

Новото е, че БСП е на път да поеме нова роля в българската политика. След 23 години тъпчене на едно място.

Винаги досега народът сваляше БСП от власт с шутове: протести, улични блокади, стачки и революция.

Винаги досега имаше някоя политическа сила, която печелеше минимален кредит на доверие, колкото да облече в политическа форма изхвърлянето на БСП и да поеме властта.

Винаги досега БСП се завръщаше на власт, когато алтернативната политическа сила изчерпи доверието към себе си и се спихне като балон на абитуриентска кола.

Хората отвратени от управлението решават да не гласуват. БСП изкарва своите военизирани антифашисти, като хиена се захранват с народното отвращение от политиката и идват на власт.

Днес е различно. Много различно. Различното е, че за пръв път БСП може да дойде на власт не след кротко спихване на своя опонент, а на гребена на масови протести.

Различно е и защото се поизчерпиха спасителите. Видяхме спасителя - Цар. Видяхме и спасителя - хайдутин. Остава Йоло Денев да дойде с Бог Тангра? Поради липса на спасители, по снизхождение тази роля ще поеме Ламята.

БСП ще бъде изхвърлена на власт от гнева на милион хора и безизходицата им. Ще изгоним нещо, което стана нетърпимо, с ясното съзнание, че след него ще дойде нещо, което е кошмарно.

Като в онзи виц, в който полякът поискал от златната рибка два пъти подред да дойдат китайците. Дошли китайците, убили мъжете, изнасилили жените, изяли добитъка, разорали земята и я посипали със сол. Когато полякът поискал същото нещо трети път, рибката не издържала и му казала:
- Абе ти си луд, как можеш да искаш това трети път, не видя ли какво става като дойдат…
- В Полша ще дойдат три пъти, но през Русия ще минат 6 пъти.

Нещо такова става и в момента. Всички сме събрали толкова много гняв и огорчение от ГЕРБ, от тяхната простотия, простащина, популизъм и безобразия, че тържествуваме при мисълта, че може народът да ги измете. И някак потулваме мисълта, че отдолу се задава Станишев. Ще ни се да се изметат тези бандити, пък после ще я мислим…

Всъщност никой не знае какво точно ще стане.
Този протест очевидно е манипулиран.
Този протест обаче очевидно е автентичен, истински.

Това са десетки хиляди хора, които вероятно след една седмица ще бъдат милион.
Това са хора от всички възрасти, но сред тях и много на брой млади.
Това са хора с тъпи физиономии, рошави коси или бръснати глави, хора с анцузи, но също и хора с красиви лица, одухотворени погледи и книга в раницата. Мъже и жени. Старци, готини мацки, юноши бледни.
Това са прекалено много и прекалено разнообразни хора, за да могат да бъдат организирани “по команда”, колкото и на любителите на конспирации да им се иска да видят дългата ръка на тоя-оня.
И нещо много важно: това не са претенциозните хора, които водени от гражданската си позиция искат да бранят дюните, птичките и пчеличките.
Това са различни хора, но еднакви в едно. Кротки и пасивни са, но от вчера са изригнали от нетърпимо възмущение и отчаяние.

Това са героите на Гео Милев:

Нощта ражда из мъртва утроба вековната злоба на роба:

своя пурпурен гняв -

величав.

Дълбоко сред мрак и мъгла.

из гладни поля

из кални паланки

села

градове

дворове

...

Публикувана на 02/19/13 22:08 http://e-vestnik.bg/16908/narod-protest-restart-abort-bezizhoditsa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване