01/14/11 15:58
(http://ruslantrad.com/)

Писмо на подалия оставка външен министър на Тунис до тунизийския народ(превод на български)

На официалния сайт на бившия вече министър на външните работи на Тунис, Камел Морджан, бе публикувано писмото му до тунизийския народ (на английски, френски и арабски), в което той обвинява режима за създаването на лошо лице пред световните медии на протестиращите, както и споделя причините защо напуска поста си. Тъй като това е превратен момент  в протестите в Тунис срещу президентът Бен Али, пускам писмото му тук, преведено на българския за Intidar от Мая Смилянова.

Граждани на Република Тунис,

след като станах свидетел на последните събития, случили се в страната ни от 17-ти декември 2010 г. насам, декларирам невъзможността ми да изпълнявам функциите си в спокойна и обективна среда, както е предвидено, че трябва да бъде.

Декларирам, че официално се оттеглям от поста на министър на външните работи на правителството на Тунис. В последен опит да поема моята отговорност като министър, искам да изкажа моите искрени съболезнования на семействата на загиналите тунизийски герои, приемете и моето дълбоко съжаление за изживяната от всички вас трагедия. Станах част от съдбата на тунизийските граждани, след като се омъжих за дъщерята на един от първите братовчеди на Бен Али, така станах член на семейството му. Аз не се гордея с моето семейство и пред вас честно обявявам, че съм готов да се изправя пред съда заедно с останалите. Това ще бъде последната ми служба пред тунизийските граждани, като се надявам, че след оставката ми, гражданите на Тунис ще бъдат по-благосклонни към мен и моето семейство.

Аз вземам това решение с надеждата, че така ситуацията ще се успокои. Напускам тунизийското правителството, изразявайки по този начин дълбоката си скръб и моя основателен гняв към ужасното управление в тази криза, което причини смъртта на десетки млади тунизийци. Аз съм дълбоко убеден, че това не са терористични актове, а гражданите просто упражняват правото си на протест срещу режима, който ги бе изоставил в продължение на две десетилетия. По тази причина, аз не считам себе си за член на това потискащо и манипулиращо правителството. В краен опит да спаси репутацията си пред международните медии, правителството работи усилено  за да представи протестиращите като терористи, които безсмислено унищожават страната си и отказват каквато и да е мирна дискусия. Правителството е изпратило собствената си полиция в цивилни дрехи сред протестиращите, за да опустошават по улиците в опит за разпространение на съмнения и, за да прикрият истината за тунизийския народ.

Повтарям още веднъж най-искрените си съболезнования на семействата на жертвите. Съболезнованията ми са не само за тези, които загубиха близки хора през последните четири седмици, но и за всички разбити от несправедливостта и неудобствата, причинени от този режим, семейства.

За свободен Тунис,

Камел Морджан

Публикувана на 01/14/11 15:58 http://ruslantrad.com/?p=7392
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване