02/19/13 09:19
(http://www.klassa.bg/)

Шествия в деня на годишнината от обесването на Левски

Различни прояви в цялата страна са организирани по повод 140-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Апостола в София. Церемонията е с начален час 18 часа. На нея ще присъства и председателят на парламента Цецка Цачева. Военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър.

От 17 до 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храм "Света София", последвана от литийно шествие по следния маршрут: от храм "Света София" по ул. "Московска" до паметника на Васил Левски.

От 19 часа пък ще се състои и митинг-шествие, организирано от партия "Атака" - от паметника на Цар Освободител до паметника на Апостола.

По-рано – от 11 часа, родственици на Левски ще разкажат интересни и малко известни факти от живота на големия революционер на деца от столични училища. По този начин Националният военноисторически музей ще отбележи годишнината от обесването.

Наследниците на Левски ще представят и непоказвани до момента снимки от семейния архив. Учениците ще имат възможността да видят и най-новия филм за Апостола - "Личните вещи на Васил Левски". Филмът е направен по проект на община Ловеч със съдействието на музея.














btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване