02/20/13 08:39
(http://www.klassa.bg/)

Русия се отказа от предложението на ЕС да участва във военната тренировъчна мисия в Мали

Европейският съюз предложи на Русия да вземе участие в тренировъчната мисия на ЕС в Мали, но получи отказ, пише вестник „Коммерсант”.
Според източник на вестника по време на срещата в Брюксел върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън е попитала руския външен министър Сергей Лавров дали Русия не желае да участва във военната тренировъчна мисия на Евросъюза в Мали, която ще помага за подготовката на местните органи на реда и реформирането на правителствените войски. Лавров отказа това предложение, но обеща, че Русия в бъдеще ще продължи да оказва на властите в Мали помощ на двустранна основа.
Източникът поясни, че причина за отказа на руския министър е липсата на необходимата правна база между Русия и ЕС за подобно взаимодействие, а именно – рамково споразумение за сътрудничество при урегулирането на кризисни ситуации. Москва и Брюксел още през 2008 г. се договориха да сключат подобен договор, но в хода на работата върху него възникнаха сериозни разногласия.













„Коммерсант”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване