02/21/13 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев: Обществен съвет ще работи към служебното правителство

Поемам ангажимент към служебното правителство да работи и обществен съвет, в който да участват представители на протестиращите, синдикатите и други граждански структури. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалното си изявление след гласуваната оставка на кабинета "Борисов" . Той добави, че България се нуждае от сигурност и работещи институции. Ако политическият елит не може да постигне обединение, ще съставя служебно правителство - бързо и отговорно. Най-важната задача на служебното правителство е провеждането на предстоящите парламентарни избори по демократичен начин, каза президентът.
"Политически отговорната позиция на правителството беше да довърши мандата си. Хората трябва да знаят, че Конституцията в България не пречи да се елиминират монополите. Сметките за ток също не зависят от Конституцията, а от правилни или погрешни решения в икономиката”,  добави Плевнелиев. „Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността за премахване на монополите, могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа правителство. Ако политическите партии върнат мандата, предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат организирани на най-ранната възможна дата. Това е единственото справедливо и отговорно към гражданите решение”, каза още той. Настоявам политическите партии да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат своята работа в парламента до приключване на консултациите и процедурите в Конституцията“, подчерта държавният глава. 
"Служебното правителство ще работи без Народното събрание. Разпускането на Народното събрание означава да отложим голяма част от проблемите на хората. То не може да извърши радикални промени, защото не може да приема закони, каза още президентът Плевнелиев. Държавният глава съобщи, че ще има консултации с всички парламентарни групи - "заедно, за да няма капчица съмнение за тайни решения".
"В понеделник връчвам мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ, ако те го върнат - идват вторите, третите. Без да се бавим, в интерес на гражданите.  Аз съм против прибързаните решения“, подчерта Росен Плевнелиев.  Според президента, свикването на Велико народно събрание може да доведе до икономическа криза, а ако се свика, трябва да е подготвено добре и да е „кристално ясно какви политически промени се търси да се постигнат“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване