02/21/13 23:17
(http://e-vestnik.bg/)

Русия, САЩ и смъртта на сирачето Максим

Максим Кузмин. Снимка: от тв екрана

Новината за смъртта на тригодишния Максим Кузмин, осиновен от тексаско семейство, предизвика в Държавната дума остра емоционална реакция - обект на коментари в руския печат, съобщи Би Би Си.

Депутатите пак се загрижиха за съдбините на руските сираци в САЩ и “привикаха” на разговор по тази тема посланика на Вашингтон в Москва Майкъл Макфол, пише “Комерсант”. Вестникът съзира в печалната вест потвърждение, че Държавната дума е била права, гласувайки законова забрана за осиновявания на русначета от американски семейства.

Забраната бе част от руския отговор на “закона Магнитски”, приет миналата есен в САЩ, с който Вашингтон санкционира предполагаеми нарушители на човешките права в Русия.

Американска делегация от Държавния департамент и правосъдното министерство прекара цялата минала седмица в Русия, обсъждайки проблеми с осиновяванията, посочват събеседници на “Комерсант” в руската Обществена палата. Американците също са разтревожени от трагичната гибел на руски деца в местни приемни семейства и нещо повече - от нарастващото като цяло домашно насилие, насочено и срещу собствени деца, казва Олга Костина, шеф на работна група по проблемите на детството.

След месец се очаква властите да отговорят на депутатско питане за смъртните случаи сред децата в Русия, но Обществената палата вече публикува такива данни. През деветте месеца от миналата година престъпни посегателства са отнели живота на 1292 непълнолетни. Разследвани са били 10 277 престъпления, сред които 345 убийства, 812 изнасилвания, 1803 насилствени сексуални действия и 3141 престъпления срещу половата неприкосновеност, пише вестникът.

Той цитира Игор Комисаров от ръководството на федералното следствие, предупредил Обществената палата за риск от афери с обезщетения, изплащани в Русия на осиновители на сирачета. Одобрен от кабинета законопроект предвижда те да достигнат 100 хил. рубли (2486 евро) - “сираците ще станат обект на пазарлък и ще завалят куп престъпления”, прогнозира експертът.

Следственият комитет на Русия смята да потърси отговорност от американските осиновители на Максим Кузмин, напомня “Независимая газета” и цитира в тази връзка пълномощника по правата на детето към президента на Русия Павел Астахов, според когото за Москва е трудно да намира в подобни случаи средства за местни адвокати. Когато обаче руски граждани съдят държавата в Страсбург, “руските власти наемат безумно скъпи европейски адвокати, по-скъпи от които и да било американски”, отбелязва Борис Алтшулер, шеф на благотворителната фондация “Правото на детето”.

Експертът юрист Владимир Котляр приканва властите в Русия да не правят прибързано резки стъпки спрямо САЩ. “В случая би трябвало да изчакаме - засега се знае само, че детето е било бито. Няма съд, няма присъда. А като цяло в Америка започна раздвижване по тези неща, но много-много бавно . . .”, добавя специалистът.

Всяко политизиране на един тъй деликатен процес като осиновяването е абсолютно неоправдано. Трагедии се случват и в Русия, и в чужбина. Необходимо е много сериозно да се проучат конкретните ситуации; всякакви политически жестове тук са неуместни, коментира за “РБК дейли” московският детски омбудсман Евгений Бунимович.

Ако детето наистина е убито от приемната си майка, всеки нормален човек би желал да види тази тъй наречена жена зад решетките, пише “Московский комсомолец”. Вестникът задава въпроса от кого точно ще иска арест за престъпничката руският Следствен комитет.

“От съда в щата Тексас? Смешна работа. От руски съд? Това е по-правдоподобно. Нима обаче решението на руския съд ще е в сила на тексаска територия? И какво ще направи тогава нашият Следствен комитет? Ще прати в САЩ двамина суперагенти, които да известят смаяната американка: “Арестуваме ви в името на Руската федерация”?!

Естествено няма да стане нищо подобно. Но щом е така, защо Следственият комитет вдига пара напразно? За да покаже колко е добър и колко нежно се грижи за съдбата на осиновените русначета в САЩ? Може нещо да не съм ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване