02/24/13 12:55
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът не обича политическата нестабилност

Бизнесът по принцип не обича политическата нестабилност. В нея винаги е имало риск, а в България винаги е имало риск и преди, и след избори. Рискът е заради това, защото институциите са слаби и много зависят от управляващите, откъдето и се калкулира рискът. Никой не знае накъде ще тръгне държавата, какви мерки ще се предприемат, дали няма да се променя законодателството. Точно затова бизнесът не обича това безвремие на политическа нестабилност. И не обича изборите, защото трябва да се пренастройва. Доверието е основен фактор за дейността на предприемачеството и то се изгражда от разговор с партньори. А на нашия бизнес е най-големият партньор му е държавата. Оттук-нататък при всички положения ще има сътресения. Лошото е, че те са в началото на годината и съвпадат с периода, когато приключва европейската програма, която е основната инвестиционна програма на България. Бюджетът много малко у нас инвестира в строителството и в бизнеса изобщо. Основно е инвестициите у нас са от европейски програми.
Подхвърлят се идеи за национализация, а от друга страна-за либерализиране на пазара. Затова бизнесът ще изчака да види какво ще се случи. Чуждите инвеститори в такъв момент няма да дойдат в България, а нашите ще се въздържат, защото не знаят при какви данъци и законодателство ще трябва да работят.
Не може да има срив на борда, защото у нас доста е направено от гледна точка на закони, на начин на поведение. Но трябва по друг начин да се разходват парите и по друг начин да се стимулира икономиката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване