02/26/13 11:37
(http://www.klassa.bg/)

Патова ситуация се очерта в Италия след изборите

След преброяването на всички бюлетини, пуснати в Италия на парламентарните избори, се очерта патова ситуация, като нито една от партиите няма необходимото мнозинство в двете камари, за да управлява, съобщи във вторник Би Би Си. Гласовете, пуснати в чужбина, още не са преброени. В Камарата на депутатите лявоцентристкият блок, воден от Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани, печели 29, 54 % от гласовете. На второ място е десният блок, воден от „Народ на свободата“ на Силвио Берлускони с 29, 18 %, следван от движението „5 звезди“ на Бепе Грило с 25, 55 % и „Граждански избор“ на Марио Монти с 10, 56 на сто. В Сената нито една от партиите не е близо до 158-те места, необходими за мнозинство. Левицата печели 31, 63 % или около 113 места, десницата на Берлускони има 30, 72 %, следвана от „5 звезди“ с 23, 79 % или 54 места и „Граждански избор“ с 9, 13% или 18 места.
„За всички е ясно, че Италия изпада в много деликатна ситуация“, заяви Берсани след преброяването на последната бюлетина. Берлускони призна поражението си в долната камара и подчерта, че трябва да се избегнат нови избори. Същевременно той отказа да преговаря за коалиция с блока на Монти. След преброяването и на бюлетините в чужбина Демократическата партия вероятно първа ще се опита да състави коалиция, но според наблюдателите напълно вероятно е да има нови избори. Такава бе реакцията и на финансовите пазари, които регистрираха остър спад заради резултатите от изборите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване