02/26/13 12:23
(http://www.klassa.bg/)

„Сдружение Азбукари“ показа на деца с увреждания как се правят мартеници

По повод предстоящия 1 март „Сдружение Азбукари“ организира уъркшоп , на който демонстрира как се правят мартеници на младежите от Дневния център за социална рехабилитация на инвалиди в ж.к. Слатина . Всички присъстващи бяха изключително увлечени от възможността сами да направят мартеници за своите близки и развихриха своето въображение и талант, създавайки истински шедьоври. Мария от Архитектурна работилница за деца показа как да се направят нестандартни дръвчета – мартенички само от естествени материали. За артистичното вдъхновение пък спомогна и Георги Караджов на 17г. , който посещава центъра едва от няколко месеца, но вече може да се похвали с отлични резултати и много приятели там . Той разказа легендата за това, откъде се е появил този уникален български обичай и изпя няколко възрожденски песни .

 

Вече повече от година „Сдружение Азбукари“ продължава да работи в посока интеграцията на хора с увреждания. В тази връзка Цвета Кирилова заяви , че социалното включване на уязвими групи е един от водещите приоритети в работата на сдружението. Идеята за тази първомартенска инициатива е да покажем , че заедно интеграцията между деца с различни социални поотребности е възможна посредством различни приоми. Идеята ни е да сплотим децата в едно цяло , така както белия и червения конец се оплитат в мартеницата, каза още Кирилова. Заместник председателят на „Сдружение Азбукари“ Боряна Петрова допълни, че приомите, които организацията използва с цел плавна интеграция на деца от различни социални групи , като игра , приложни изкуства и спорт са изключително ефективни за това и направата на мартенички дава възможност за изява на въображението и желанието им да създават приятелства по между им.

 

 

 

Събитието бе част от поредицата инициативи , предхождащи второто издание на детския фестивал „Вярвам в теб!“, който тази година ще се проведе на 1 и 2 юни в Ювния парк в София. Едновременно с това „Сдружение Азбукари“ си посташч амбициозната задача да изгради и първата в България комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специални потребности. Всеки , който иска може да помогне за реализирането на благородната идея като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS 123 на номер 17 777 и за трите мобилни оператора. За абонати по договор цената е 1 лв. За потребители на предплатени услуги - 1,20 лв. с ДДС. Подкрепа може да окажете и чрез дарителската сметка Първа Инвестиционна Банка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.

 

 

 

 

 

 

„Сдружение Азбукари“


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване