02/26/13 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Ще подаде ли оставка премиерът Дачич заради срещите с мафиоти?

Скоро ще се навършат десет години откакто на политическата сцена на Сърбия го няма Зоран Джинджич. През тези години липсваха неговата яснота, голямата му работна енергия, сръчност и ловкост в местната и международната политика и куража да се противопостави в един момент на политическо-криминалните структури на Сърбия.

За съжаление той плати за тази смелост с главата си. Едва тогава повечето граждани повярваха, че е бил искрен, когато тръгна към схватка с мафиотите. Това се видя по невижданото масово поклонение до мястото на вечното му пребиваване.

Демократическата партия и Борис Тадич съумяха да превърнат моралния капитал, който Джинджич остави, в политически. Това, което не успяха, е да се изправят на пътя на местните монополи, на крупния капитал, който прави от Сърбия още по-бедна страна, отколкото е.

И до ден днешен потребителите в Сърбия купуват по-скъпи стоки в магазините, отколкото в Германия. Ако от пролетта тук нямаше относително по-евтин зеленчуков пазар, хората масово щяха да умират от глад. Гражданите търпяха, надявайки се, че Демократическата партия ще събере сили и смелост за схватка с онези, които Съветът за борба с корупцията, начело на който се намираше смелата и уважавана, а днес за жалост покойна Верица Барач, нарече главни производители на корупция.

Нямаше обаче не само смелост, но и желание за такава схватка, тъй като твърде много от хората от тази партия, а като цяло и от всички останали партии, бяха в служба на крупния капитал. Икономическо-политическата олигархия пусна корени и завладя Сърбия.

Това е нещо, което в по-голяма или по-малка степен знаят всички в Сърбия и затова Демократическата партия в края на краищата изгуби миналите избори. Онова което обаче донеотдавна не бе известно, поне на пишещия тези редове, бе фактът, че ръководителят на Социалистическата партия на Сърбия СПС се е срещал с хора, заподозрени, че са сред мафиотите от световна величина и това ръководството на Демократическата партия го е знаело от години и нищо не е предприело по този повод.

Нещо повече, и някои от политиците по върховете на Демократическата партия, сред най-уважаваните политици на местната политическа сцена, признаха, че са се виждали със същите хора. Естествено, срещите с мафиоти не означават, че този, който се вижда с тях, е мафиот, но политическа цена за това трябва да се плати, пък дори и в Сърбия, която прощава и непростимите неща.

Освен това, дали някой се е виждал с мафиот един път, повече пъти или често пъти? По принцип, когат един политик признава, че се е виждал с мафиоти един или два пъти, може да се предположи, че това е било по-често.

Но дали става дума само за “виждане”? Кои хора на политическата сцена в Сърбия са се виждали с известния богаташ от Котор и защо? Защо обществеността е запозната само с това, че Дачич се е виждал с него, а не и с останалите? Съдържанието на онези 130 диска трябва да се представи пред обществеността, дори и цялата политическа система да се разбие на пух и прах. Такава, каквато е тя, няма да има никаква вреда, ако изчезне.

Поставените въпроси занимават обществеността и на тях в близките дни, седмици и месеци ще се отговаря. Това, което е известно сега, се отнася за факта, че премиерът Дачич се е виждал с корабособственика и търговец на банани, но и че въпросният търговец също е тъпчел с банани най-близките сътрудници на Дачич, т.е шефовете на кабинета и премиерския съветник за национална сигурност.

Дали премиерът би трябвало да подаде оставка само заради тези факти? Значи, нима първо като министър на вътрешните работи и първи вицепремиер 2008- 2012 , а след това като премиер и министър на вътрешните работи е застрашил националната сигурност, ако първо лично се е виждал с потенциален мафиот от най-висш ранг, а след ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване