02/27/13 22:44
(http://www.klassa.bg/)

Иван Бърнев: Защо харесваме театъра?! Това е въпрос, който постоянно си задавам и нямам още еднозначен отговор, а само чувства

За първа година ще се проведе пролетен фестивал, организиран от МОНТФИЗ съвместно с Нов български университет – Spring Art Fest 2013, 1-5 април, София!
Фестивалът, подобно на летния МОНТФИЗ Арт Фест, е ориентиран към обучението в областта на изкуството и предлага на всички участници интензивни и разнообразни уъркшопи по актьорско майсторство, пеене и различни видове танци, както и кандидатстудентски консултации по актьорско майсторство за Нов български университет. Уъркшопите ще се провеждат всеки ден, в рамките на Фестивала, от сутрин до вечер, на няколко паралелни локации в базата на Нов български университет. Участниците във Фестивала ще имат богата възможност да избират интересните за тях занятия и пряко и практически да се обучават от едни от най-доказаните и популярни професионалисти в съответните области в България.
За участие в Spring Art Fest 2013 могат да се включат младежи над 14 години и възрастни от цялата страна!
Един от преподавателите, който ще ръководи петдневен уъркшоп по актьорско майсторство, е Иван Бърнев! Актьорът завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 1996 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Актьорът е познат на българската публика с ролите си в съвременни филми като "Стъпки в пясъка", "Зад кадър" и "Лейди Зи", както и с ролята си на разследващия полицай Андрей Чернев в излъчвания в момента нов български сериал „Къде е Маги?”. Изявите на актьора съвсем не се изчерпват до тук. Той има зад гърба си множество роли в театъра, по-важни от които са ролята му на Пиньон във "Вечеря за тъпаци", за която печели награда "Аскеер" за изгряваща звезда през 2002 г., "Полет над кукувиче гнездо" на Александър Морфов, за която печели "Аскеер" и "Икар" за поддържаща роля през 2011 г. за ролята си на Били Бибит. През 2007 г. получава и награда за поддържащ актьор за ролята си на Димитър Мечев в „Атентаторите” на “Друмеви Театрални Празници" в Шумен. Година по-рано е номиниран за най-добра главна роля на филмовия фестивал „Берлинале“ за ролята му на младия Ян Дите във филма на Иржи Менцел „Обслужвах английския крал“. Същата година печели наградата на Съюза на филмовите дейци за главна мъжка роля във филма "Лейди Зи".

- Кога започна да се занимаваш с актьорско майсторство?
- От момента, в който попаднах в Академията!
- Как реши актьорството да бъде твоята професия? Какво те накара да кандидатстваш в НАТФИЗ?
- Честно казано никога не съм си и мечтал да бъда актьор, тъй като аз си нямах и представа що за професия е това.... За да кандидатствам там, по-скоро се водех от някакво вътрешно желание, може би интуиция, че това ще ми бъде доста интересно, както се и оказа по-късно!
- Кой е любимият ти спомен от годините в Академията?
- Цялото ми обучение в НАТФИЗ, беше толкова наситено с такива моменти, че трудно бих могъл да отделя някой спомен като по-любим от друг!
- Имаш ли някаква твоя специфична практика – нещо, което прилагаш винаги в началото на работата върху всяка нова роля?
- Специфична не бих я нарекъл, защото предполагам, че се ползва от доста мои колеги, но да кажем, че се опитвам да надникна в характера на героя: как изглежда, как се движи, как се смее, каква музика слуша, как танцува, как се храни и т.н.
- Имаш ли любима роля? Коя е тя?
- Всички.
- Избираш ли по някакъв начин ролите си? Случвало ли се е да откажеш роля и защо?
- Избирам ги спрямо това какво в момента ми се ще да играя. Разбира се понякога се налага да приема роли и заради това, че ще се срещна с режисьори и актьори, които харесвам.
- Взе участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2012, който се проведе в Созопол от 21 до 29 юли, сега се включваш и в пролетния фестивал на МОНТФИЗ – Spring Art Fest 2013. С какво според теб са полезни подобен тип фестивали за младите хора? Какво би казал, че ти остана за спомен от МОНТФИЗ Арт фест 2012?
- Полезни са най-вече с това, че се срещат с други млади хора, които се интересуват и вдъхновяват от същите идеи, мисли, фантазии. В същото време се срещат с актьори - преподаватели, от които могат да ползват опит! Споменът ми от МОНТФИЗ Арт Фест 2012 е срещата ми с участниците във Фестивала - момчетата и момичетата, които всеки ден идваха, измисляха и се втурваха да живеят на сцената за това кратко време.
- Какво всъщност те накара да приемеш поканата на МОНТФИЗ и да се включиш като ръководител на уъркшоп по актьорско майсторство?
- Ето това е въпрос, на който все още нямам рационален отговор, но имам резултата - вдъхновената ми среща с тях.
- Кои са основните теми, на които ще наблегнеш в уъркшопа си в рамките на Spring Art Fest 2013?
- Защо харесваме театъра?! Това е въпрос, който постоянно си задавам и нямам още еднозначен отговор, а само чувства, емоции, мисли ...
- Кое е основното, най-важното, което би искал да научат от теб участниците в твоя уъркшоп по актьорско майсторство?
- Ще се опитам да споделя с тях опита, който аз имам и съответно аз пък да си взема от тях неопита, който те носят, защото той също е качество.
- И накрая: Какво ще пожелаеш на курсистите на МОНТФИЗ?
- Бъдете себе си!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване