02/27/13 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Петрол в Йонийско море

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Изследователският кораб Nordic Explorer на норвежката компания PGS обобщава данните от проучванията, извършвани от плавателния съд, който се намира в Йонийско море край бреговете на о-в Закинтос и съгласно графика се очаква да приключи мисията си тази седмица.

Вече се появиха информации, че сериозни петролни компании са проявили интерес и искат да получат достъп до данните, събрани от норвежкия изследователски кораб, които след необходимата обработка ще им бъдат оставени на разположение през есента.

Според първоначални преценки пакетите ще включват данни за осем хиляди квадратни километра. Френската компания Total обаче поиска повече информация и за това изследваната площ бе увеличена на 12,5 хиляди квадратни километра, като в нея се съдържат данни за райони югозападно от полуостров Пелопонес и по-специално за залива Кипарисия.

Първите данни на заинтересованите компании, които желаят да търсят нефт в Йонийско море, се очаква да бъдат предоставени през май, когато норвежката компания PGS ще подготви информация за наличието на нефтени находища. Тази информация няма да бъде пълна. Нейната цел е да бъде провокиран интересът на петролния пазар, за да се привлекат повече купувачи на пакети с данни. Нека припомним, че обработката на данните от проучванията, извършени от норвежкия кораб, ще приключи през есента.

Това означава, че до края на годината или в началото на 2014 г. ще проличи дали петролните компании, закупили такива пакети с данни, ще се увеличи. Придобилите такава информация компании ще получат достъп до изследваните райони.

В географско отношение изследванията на норвежката компания PGS обхващат западните и южни крайбрежни райони от морските граници с Албания и Италия до южната част на о-в Крит.

След като през май бъдат представени данни от изследванията, до есента те ще бъдат обобщени с цел през 2014 г. да бъдат набелязани блоковете, където ще се търси нефт и да бъде обявен търг за лицензиране. Ако всичко върви нормално, през втората половина на 2014 г. или през първите шест месеца на 2015 г. на фирмите ще бъдат посочени районите за сондажи. Ако сондажите се окажат успешни смята се, че до 2018-2019 г. те ще приключат, за да започне изграждането на съответната инфраструктура.

* * *
Норвежкият кораб потегли на изследователска мисия в началото на януари. Тя започна край бреговете на о-в Крит. В таен доклад, публикуван във в. “Кефалео”, се прави прогноза, че Гърция може би има огромни залежи на природен газ в района на остров Крит.

Съдържанието на доклада е било представено през юни миналата година на премиера Андонис Самарас и е било отправна точка за Дойче банк, която в края на ноември анализира и преразгледа устойчивостта на гръцкия дълг спрямо бъдещите финансови постъпления, които могат да дойдат от разработването на залежите.

В анализа бе препоръчано проучването на района южно от остров Крит спешно да се осъществи. От банката предполагат, че в района има и суров петрол.

Междувременно Дойче банк изнесе данни, според които газовите находища в морските дълбини край остров Крит възлизат на 427 милиарда евро. Според доклад на банката, ако се потвърдят геоложките проучвания, ползата за гръцката държава от тези газови находища ще бъде в размер на 214 милиарда евро или 107 на сто от сегашния брутен вътрешен продукт на Гърция.

Сондажи за нефт и газ в Йонийско море са планирани за тази година край залива на град Патра, в западната част на Катаколо и близо до град Янина и се очаква да бъдат обявени компаниите, които ще се заемат с търсенето на въглеводороди в тези три района в западната част на страната. Твърди се, че за участие в проучванията оферти са подали осем енергийни консорциума.

БТА

Публикувана на 02/27/13 22:27 http://e-vestnik.bg/16976/petrol-v-yoniysko-more/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване