02/27/13 08:37
(http://www.klassa.bg/)

Тито праща хора до Червената планета през 2018 г.

Първият космически турист в света – мултимилионерът Денис Тито – ще огласи днес в националния прес клуб във Вашитгтон плановете да изпрати през 2018 г. частно финансирана мисия до Марс с двама космонавти, съобщи в. "Индипендънт".

След пет години Червената планета ще се намира най-близко до земята. Малко неща са известни за мисията "Вдъхновение Марс", за която се знае, че е създание на Тито. Твърди се, че за нея той е привлякъл екип от експерти, сред които е и Джонатан Кларк. Професорът от колежа по медицина Бейлър определено има опит, тъй като е участвал в шест мисии на американските совалки като хирург на екипите. Пред "Индипендънт" той отказал да говори в детайли за мисията, но твърдо отхвърли твърденията, че плановете за мисията са несериозни.
"Вдъхновение Марс" ще отведе двама космонавти на разходка около далечната страна на Червената планета, без да навлизат в орбита. На практика авантюрата, планирана да продължи 501 дни, едва ли ще изпрати нещо ново като знание за Марс, доколкото космическите сонди и марсоходи дават много детайли. Но от гледна точка на човешка издръжливост и психология участниците в полета ще бъдат подложени на огромно натоварване. Двамата марсонавти ще трябва да прекарат 17 месеца в помещение, малко по-голямо от стандартна баня, в постоянно напрежение, че нещо непредвидено може да се случи.
Според предварителни оценки, мисията ще струва около 1,5-2 милиарда долара и е любопитно как Тито смята да ги набере. Според някои слухове Тито, който е бивш учен от НАСА и е натрупал състоянието си от финансови инвестиции, е влязъл в контакт с други милиардери – като Елън Мъск, основателя на частната космическа компания SpaceX. Една от възможностите е да бъдат продадени изключителните телевизионни права за предаване на живо от борда на космическия кораб, което ще превърне полета в своеобразно риалити шоу от космоса.
За "Вдъхновение Марс" вероятно ще бъде използвана тежката ракета "Фалкън", разработена от SpaceX за извеждането в космоса на модула Dragon на компанията – първият частен космически апарат, който акостира на Международната космическа станция м.г. Техническата документация на мисията ще бъде представена от Тито и Кларк на международната аеро-космическа конференция в Монтана идния уикенд.
















"Индипендънт"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване