02/28/13 14:15
(http://www.klassa.bg/)

Производствените цени на храните скочиха с 8.3% за година


Производствените цени на храните у нас към януари са скочили с 8.3% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това означава, че нарастването при цените на дребно е още по-голямо. Напитките от производител са поскъпнали с 6.7%, кожените изделия - с 6.5%, електрониката - с 5.3%. Намаление на цените НСИ отчита при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на лекарства - с 1.5%.

Същевременно производството на електроенергия през януари се е повишило минимално с 0.1% спрямо предходния месец, съобщи още НСИ. Общото количество на произведения ток за месеца е 4 565 Гвтч. В същото време значително намалява производството: на пропан-бутан - с 30% до 7 хил. тона; на безоловен бензин - с 11.4% до 140 хил. тона; на дизелово гориво - с 20.3% до 157 хил. тона и др.

Намаляват през януари продажбите: на пропан-бутан - със 17.2% до 24 хил. тона; на безоловен бензин - с 52.4% до 20 хил. тона; на дизелово гориво - с 35.9% до 98 хил. тона. Посоченото свиване като цяло на енергийния пазар се дължи основно на влошаване на текущото състояние на икономиката в началото на годината.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване