03/01/13 08:43
(http://www.klassa.bg/)

Израел и САЩ критикуват остро Ердоган

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди остро думите на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който на форум на ООН във Виена в сряда оприличи ционизма на престъпление срещу човечеството и го сравни с антисемитизма, нацизма и ислямофобията, предаде Ройтерс.

Ционисткото движение е основната сила, довела до създаването на съвременната държава Израел. По отношение на думите на Ердоган Нетаняху каза: "Това е мрачно и фалшиво обвинение, напомнящо ни за времена, за които си мислехме, че са останали назад в историята".
Главният равин на Москва и председател на Конференцията на европейските равини Пинкас Голдшмид каза, че критиката на Ердоган към ционизма прилича на антисемитизъм. "Това е една невежа и пълна с омраза нападка срещу еврейския народ и срещу движението за мир като цяло, което принизява министър-председателя Ердоган до нивото на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. И до съветските лидери, които използваха антиционизма като евфемизъм на антисемитизма", гласи разпространеното в интернет мнение на Голдшмид. И припомни на Ердоган за жертвите на геноцида срещу арменците, който все още не е признат от турското правителство.
Белият дом също реагира остро на думите на турския премиер. "Отхвърляме оприличаването на ционизма като престъпление срещу човечеството като обидно и погрешно", заяви говорителят на Белия дом Томи Вайтър.
Отношенията между Израел и Турция се намират на точката на замръзване от 2010 г., когато 9 турски моряци бяха убити от израелски командоси, които атакуваха кораб, опитващ се да стигне от управляваната от движението Хамас Ивица Газа.


















Ройтерс

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване