03/01/13 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Протестиращите напуснаха Обществения съвет при президента

.Днес от 14 часа, по покана на президента Росен Плевнелиев, 35 души се събраха на „Дондуков” 2, за да учредят Обществен съвет, който да работи съвместното с бъдещото служебно правителство. Деветима от поканените десет представители на хората и групите, протестиращи по улиците, обаче напуснаха заседанието. От срещата пръв си тръгна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Протестиращите припомниха част от исканията си пред президента и както бяха обещали, станаха и напуснаха заседанието. Вътре останаха политолози, представители на бизнеса и шефове на синдикати.
Днешният формат е грешен, беше основната позиция на напусналите заседанието при президента.
Икономическата и социалната политика трябва да бъде променена радикално, това са исканията на хората, поясни Димитров, след което напусна дискусията .
Примерът му беше веднага последван от всички представители на протестиращите граждани, начело с Янко Петров. Той благодари на президента за поканата и отбеляза, че сега за пръв път хората имат шанса за свободни избори за гласуване не за цветове, а за личности. Въпреки това Петров напусна консултацията заедно със своите съмишленици, претендирайки за реални активни мерки за промяна на политическия ред в страната.
Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Ще се борим до край, няма да предадем народа, продължаваме напред на общонационален мирен протест, обяви Петров на излизане от Президентството. Заедно с останалите представители на протестиращите той раздаде на насъбралите се навън граждани копия от декларация, в която са уточнени функциите на Обществения съвет такива, каквито трябва да бъдат според преценката на народа.Искаме мажоритарен вот, 50% участие на гражданите в регулаторните органи и БНБ, както и отзоваване на депутатите, гласи документът. Какво ще се случи с исканията на гражданите, не сме съгласни с това вицепремиер да е председател на Съвета, възмути се Дончо Дудев. Той бе убеден, че служебното правителство няма да реши проблемите, срещу които хората се изправиха на протести и допълни, че те остават отворени за диалог, но само при наличието на градивни предложения. Необходими са промени в Конституцията или създаването на нова, смятат недоволните граждани. Представителите на синдикатите, които бяха поканени на дискусията, също напуснаха обсъждането, като не пропуснаха да отбележат, че техните членове са сред най-активните участници в гражданското недоволство.

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване