03/03/13 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Лимасолград - новият дом на руските пари

в. Сайпръс мейл

Руско издателство в Лимасол. Снимка: фирмен сайт

Дом на над 30 000 руснаци, които започнаха да се тълпят на острова след срива на СССР и приемащ много повече туристи годишно, градът, пълен с руски табели и училища, на шега е наричан от местните “Лимасолград”.

“Кипър е страхотно място, където да правиш бизнес - хората са много дружелюбни, а за руснаците е много удобно, тъй като в Лимасол всички говорят руски в някаква степен”, казва Вадим Романов. Той е 28-годишен руснак, работещ с недвижимите имоти, който казва, че има бизнес интереси и в ресторанти в града. “Сякаш никога не си напускал Русия”, отбелязва бизнесменът.

Лимасол, което на гръцки означава кипърския юг, е израз на любовната връзка между две православни нации, която може да бъде проследена назад във времето до епохата на Византия, а сега е подплатена и от дълбоки финансови връзки.

Тези връзки обаче са подложени на безпрецедентни проверки от европейските политици, които се чудят дали Кипър не е център за пране на руски пари. В същото време те притискат Москва да увеличи кредита си от 2,5 милиарда евро, за да помогне на островната страна да избегне фалит.

Между двете страни годишно се прехвърлят главозамайващи суми, няколко пъти над националния доход на Кипър от 18 милиарда евро, тъй като руснаците се възползват от договор, позволяващ им да плащат ниски данъци на острова. Някои страни членки на ЕС обаче подозират, че големите трансфери се използват, за да се перат пари, спечелени незаконно, или по които би трябвало да се плащат по-големи данъци.

Кипър все още чака спасителна програма от ЕС, осем месеца след като поиска помощ. Спасителният пакет се блокира отчасти заради германските опасения, че еврозоната, без да иска, ще спасява богати руснаци, които са струпали парите си в кипърските финансови институции.

Министрите на финансите от еврозоната през февруари поръчаха да се изготви частен доклад за гаранциите срещу прането на пари на острова, но намеци за незаконни парични потоци през Кипър предизвикват в Лимасол различни реакции - от недоумение до гняв. В града някои хора мислят, че ЕС просто търси извинения, за да не предостави помощ.

“Те извършват голяма несправедливост спрямо Кипър”, посочва Андреас Неоклеус, водещ кипърски адвокат, участващ в сделки с Русия, откакто през 1991 година открива офис в Москва. “В този много малък район и в това много малко общество, дори трансферът на половин милион долара е известен на всички. Така че, къде е прането на пари?”, отбелязва той.

Кипър отхвърли идеята, ширеща се в национални медии, че като условие за получаване на спасителна помощ от ЕС на банките могат да бъдат наложени загуби.

Според Неоклеус обаче някои руснаци възприемат това като предупредителен сигнал и започват да изнасят парите си, въпреки че други не виждат сигнали за бягство.

Подобно на много други хора на острова, Неоклеус обвинява европейските партньори в лицемерие, отбелязвайки, че на Европа и САЩ се пада много по-голям дял от руския бизнес, отколкото на Кипър.

“Руският бизнес е много голяма торта. Кипър не взема нищо от нея. Ние дори не сме на масата, получаваме някои трохи, които падат на земята”, твърди адвокатът.

Европейските съмнения са насочени към въпроса защо малкият Кипър е толкова силен магнит за руските пари. Към края на 2011 година руските банки държат в Кипър 9 милиарда долара от депозитите си в чужбина. През последните пет години кипърски компании са допринесли за 60 милиарда долара или 23 % от преките чуждестранни инвестиции в Русия, а 30 % от руските инвестиции в чужбина са насочени към Кипър, според данни на руската централна банка.

Това означава, че Кипър изненадващо инвестира в Русия пет пъти повече пари, отколкото е обемът на икономиката му. ...

Публикувана на 03/03/13 22:06 http://e-vestnik.bg/17019/limasolgrad-noviyat-dom-na-ruskite-pari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване