03/05/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция и Турция отново разговарят

Три години след първото тържествено заседание на Висшия съвет за сътрудничество Гърция - Турция в Атина, премиерът Андонис Самарас с половината министерски съвет отиват в Истанбул за второто заседание.Самарас отговори на поканата на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на неотдавнашната им среща в Катар. Двамата премиери искат да изпратят послание за подобряване на отношенията, икономическото сътрудничество и развитието между двете страни на Егейско море.

Новият кръг гръцко-турски преговори започна на практика от неделя следобед със среща между външните министри на двете държави Ахмет Давутоглу и Димитрис Аврамопулос. Разговорът беше неофициален с цел подготовка пристигането на гръцкия премиер в Истанбул и започване на работата на съвета за сътрудничество. През май 2010 г., при управлението на Георгиос Папандреу, в Атина заседаваха двата министерски съвета в присъствието на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Програмата предвижда среща на Самарас с турския президент Абдуллах Гюл и разговор с Ердоган, с когото ще се разисква целия спектър на гръцко-турските отношения.

Въпреки добрите намерения атмосферата е натоварена заради вербалните ноти на двете държави в ООН в последните седмици по повод разногласията за континенталния шелф и проучванията за въглеводороди в Егейско море.

Намерението на Атина да обяви изключителната икономическа зона на страната в Егейско море и да оползотвори енергийните залежи, на което тя има право според международното и морското право, предизвика реакцията на Анкара. Тя съобщи, че започва проучвания в континенталния шелф на Гърция. Изпрати и много военни кораби в района.

Ясно е намерението на Анкара да се възползва от икономическата криза в Гърция и да създаде условия в посока на съвместно оползотворяване на залежите в Егейско море, което е съпроводено от геополитически съвместен сувернитет.

Във всички случаи гръцкият премиер отива в Истанбул с наскоро изразената от френския президент Франсоа Оланд геостратегическа подкрепа. При посещението си в Атина Оланд подчерта, че залежите, които евентуално ще бъдат открито в района, са гръцки и европейски и че разногласията с Турция трябва да се решат на базата на международното право. Френският президент подчерта, че ако Гърция иска, Париж е готов за съвместно оползотворяване на залежите.

За гръцката страна от голямо значение е и въпросът за справяне на нелегалната имиграция, тъй като голяма част от нелегалните имигранти достигат страната през границата с Турция или през турското крайбрежие. В същото време Турция отказва да прилага старо споразумение между двете страни за връщане на незаконно влезлите имигранти.

Двамата премиери ще обсъдят положението в Сирия, както и европейската перспектива пред Турция. Положителната позиция на Гърция по отношение на европейския път на Анкара зависи от това дали Турция ще спази ангажиментите си, сред които е и отварянето на пристанищата и летищата за кипърски кораби и самолети.

В заседанието на Висшия съвет за сътрудничество ще участват около 25 министри от двете държави. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с туризма, корабоплаването, сигурността и ще бъдат подписани меморандуми за сътрудничество.

Самарас се съпровожда от министрите на външните работи Димитрис Аврамопулос, на отбраната Панос Панайотопулос, на развитието Костис Хадзидакис, на обществения ред Никос Дендиас, на земеделието Атанастиос Цафтарис, на образованието Константинос Арванитопулос, на здравеопазването Андреас Ликурендзос, на туризма Олга Кефалояни, на търговския флот и Егейско море Константинос Мусурулис и държавния министър Димитрис Стаматис.

Двете страни ще подпишат меморандум за разбирателство в сферата на корабоплаването, насърчаване на сътрудничеството между фирми в сектора и сътрудничество в морското образование и морския туризъм. Ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество в туристическия сектор. След опростяване на процедурите за издаване на визи броят на турските туристи многократно е нараснал.

Гърция и Турция ще парафират споразумения за обмен и сътрудничество в здравеопазването, спорта и културата. Като особено важна се определя съвместната декларация на гръцкия министър на обществения ред и турския му колега за справяне ...

Публикувана на 03/05/13 22:16 http://e-vestnik.bg/17034/gartsiya-i-turtsiya-otnovo-razgovaryat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване