03/06/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

БВП на еврозоната със спад от 0.6% за 2012 г.


Евростат ревизира надолу данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за цялата 2012 г. до спад с 0,6% спрямо 2011 г., като предишната оценка беше за понижение с 0,5%. Основна причина за тази низходяща ревизия са понижените данни за икономическия растеж на тримесечна база през януари-март 2012 г. до спад с 0,1%, спрямо предишните данни за нулев растеж. Тази низходяща ревизия на данните за първото тримесечие на миналата година показва, че икономика на еврозоната се намира в рецесия (в спад) за пето поредно тримесечие, като свиването на икономиката в края на 2012 г. е най-солидното от почти четири години.

Тези негативни данни на Европейската статистическа служба (Евростат) са факт само ден преди редовното месечно заседание на ЕЦБ. Мнозинството икономисти и анализатори обаче не очакват Централната банка да понижи основната лихва в опит да подкрепи слабата икономика на региона.

Същевременно Eвростат не ревизира предварителните данни за БВП на еврозоната за четвъртото тримесечие на 2012 г., които бяха за понижение с 0,6% спрямо третото тримесечие, когато пък беше отбелязано понижение от 0,1%.

На годишна база БВП за последните три месеца на миналата година остана неревизиран със спад от 0,9% спрямо същия период на 2011 г. (след понижение с 0,6% през третото тримесечие).
За основна причина за рязкото влошаване на икономиката на еврозоната се смята понижението на износа с 0,9% на тримесечна база, като това е най-големият негов спад от началото на 2009 г. насам, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Износът от своя страна също отбелязва понижение с 0.9%. Частното потребление в края на 2012 г. се сви с 0,4%, след понижение с 0,1% през третото тримесечие. Общите капиталови инвестиции в региона за октомври-декември отчитат понижение с 1,1%, след спад с 0,8% през предходните три месеца на миналата година.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване