03/06/13 08:32
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия е финансирала превъоръжаването на чилийския режим на Аугусто Пиночет

Военната диктатура в Бразилия е оказала финансова подкрепа на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, управлявал страната в периода 1973-1985 година, за закупуване на оръжия, съобщи бразилският вестник „Фолха де Сао Паоло”.
Съгласно секретни документи, към които изданието е получило достъп, става дума за около 115 милиона долара, които са били предоставени на Чили във вид на кредити по време на управлението на Пиночет на много привилегировани условия. Тези пари са отишли за превъоръжаването на чилийската армия. Тази сума днес би се равнила на около 1.3 милиарда долара.
По-късно Бразилия е отделила допълнителни средства за тези цели, тъй като вече предоставените пари се оказали недостатъчни. Вестникът не уточнява размера на допълнителната сума, но посочва, че посланикът на Чили е поискал още 50 милиона долара.
Аугусто Пиночет оглави военния преврат в Чили през 1973 година, след което той пое властта в южноамериканската страна, като едва през 1990 година я предаде на гражданско правителство.
По официални данни по време на управлението на Пиночет са били убити по политически мотиви близо 3 200 души, около 1 200 са в неизвестност, а 28 000 души са били подложени на изтезания. Срещу самия Пиночет бе възбудено дело, но през 2006 година бившият диктатор на Чили почина.



















Фолха де Сао Паоло”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване