03/06/13 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Гледат оставката на митрополит Йосиф на лятната сесия на Светия синод

Оставката на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф беше прочетена на днешното заседание на Светия синод, разсъждавахме по това, което той предлага и за да не се решава в негово отсъствие, и след доброто му представяне като говорител на Синода за Патриаршеския избирателен църковен събор, оставихме разглеждането й за лятната сесия. Това каза днес пред журналисти патриарх Неофит след заседанието на Светия синод, предаде БТА.

Той добави, че на лятната сесия на Синода може би ще присъства Американският митрополит, ако не дойде, ще се изчака и неговото присъствие в София.

Митрополит Йосиф замина вчера за епархията си в САЩ.

Попитан дали Американският митрополит ще се върне в София, за да му помага, патриарх Неофит отговори: "Живот и здраве, каквото той реши".

На въпрос кой сега ще бъде говорител на Светия синод, патриархът каза, че до това решение не се стигнало, защото не е останало много време на днешното заседание. Не е така лесно да се обсъди този въпрос, продължително време няма да има заседания на Синода и ще може да се помисли той по-внимателно и по-обстойно, заяви патриарх Неофит.

Попитан дали ще бъде направен пресцентър за журналистите, за да не чакат за информация пред Синодалната палата, патриархът препоръча на репортерите да искат определен час, в който да се съобщава информация, както това ставаше през тези четири месеца при подготовката на Патриаршеския събор. Тогава, като говорител на събора, Американският митрополит в определен час информираше
медиите за решенията на Светия синод.

Много е важно да се подбере подходящ човек за говорител на Синода, защото има нужда от правилна и точна информация, за да не се получават разномислия и разногласия, коментира патриарх Неофит. Той добави, че ще се помисли какви са възможностите да има пресцентър. Засега канцеларията е доста препълнена и няма възможност да се отдели голяма стая за пресслужба, обясни
патриархът.

Той каза, че като бивш Русенски митрополит, заедно с викарийния епископ на Русенска епархия ще продължи да обгрижва и тази епархия, докато се избере нов митрополит. Няма ограничение за това след колко месеца ще бъде изборът на нов Русенски митрополит, заяви патриархът.


www.novini.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване