03/07/13 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Десислава Атанасова: Няма криза в бюджета на НЗОК

Няма криза в бюджета на Здравната каса и в средствата за лекарствените продукти. Пациенти и лекари трябва да бъдат спокойни, каза в Хасково здравният министър в оставка Десислава Атанасова, цитира БНР. Решението е намерено. И по отношение на доболничната помощ и направлението за специалист, и по отношение на болничната помощ и никога просто не е стоял този въпрос, че ще бъдат връщани пациенти или този прогнозен бюджет, който беше заложен досега като рамка на бюджета на всяко едно лечебно заведение по определени медицински дейности щеше да доведе до връщане на пациенти. Няма криза нито в бюджета на Здравната каса, нито има проблем със средствата за лекарствени продукти. В Хасково беше открито модерно отделение за инвазивна кардиология, където са инвестирани 2 милиона и 500 000 лева собствени средства. Звеното разполага с 30 легла и подсигурява съвременното лечение на сърдечно-съдовите заболявания. До 18 март работната група към Министерството на здравеопазването трябва да излезе с концепция как ще бъде променена Наредбата за лекарствата, заяви още Атанасова, цитира Агенция "Фокус". В момента има работна група, която трябва да вземе решение по предложението на Българския фармацевтичен съюз общините да заплащат на аптеките нощните дежурства и обслужването на пациентите през нощта. Атанасова обясни, че по статистика на Министерството на здравеопазването няма закрити аптеки в България, а напротив откриват се ежедневно. Криза в снабдяването с лекарства няма и разкриването на аптеки продължава.
Правилна стъпка е била намаляването на надценките на лекарствата през миналата година на търговците на едро и дребно с 2%. "В областта на лекарствената политика се работи много активно, като постоянно се правят проверки. За последната седмица е намалена цената на 92 лекарствените продукта", посочи Атанасова. Българският фармацевтичен съюз е предложил още няколко мерки, които се обсъждат в момента. Според Атанасова не трябва да се заплаща за обслужването през нощта, не трябва да се повишават надценките на 100% платимите от касата лекарства, защото и в момента Здравната каса плаща по 2 лева на обработена рецепта на аптеките. Десислава Атанасова бе категорична, че и следващият служебен министър трябва да предприема мерки, които са в полза единствено на пациентите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване