03/07/13 14:08
(http://www.klassa.bg/)

С 3 месеца може да се забави изборът на нов кмет на Варна

Кметските избори във Варна могат да се забавят над 3 месеца, заяви пред БНР говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той обясни процедурата, която предстои за избор на нов кмет във Варна. Всички процедурни действия ще траят 40 дни, след които президентът Росен Плевнелиев може да насрочи частични избори в града. Общинският съвет може колективно да подаде оставка, но това не е задължително. Функциите на общинските съветници са различни от тези на кмета, каза още Троянов.
Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка в деня на национален траур в памет на самозапалилия се пред общината Пламен Горанов. Дни наред протестиращите във Варна настояваха за оставката на кмета, а преди да се самозапали на 20 февруари, Пламен Горанов е носел плакат с искане за оставката на Кирил Йорданов и целия Общински съвет. За парламентарните избори вече са предвидени 21 млн. лева. Предварителната подготовка е започнала. План-сметката още не е получена в ЦИК. Тя е по пера.
Ще се съобразим с отпуснатия бюджет на районните и общинските избирателни комисии, който сега е завишен до 6 млн. лв., каза Троянов. Подготовката ще се осъществи от новоназначения служебен кабинет. Троянов коментира, че скъсените срокове ще затруднят най-вече политическите партии и коалиции, които имат малко време да организират своята подписка от 7 хил. избиратели, за да се регистрират пред ЦИК и след това да регистрират своите кандидати пред районните избирателни комисии.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване