03/09/13 08:11
(http://e-vestnik.bg/)

CeBiT се опитва да свърже интернет и промишлеността

ДПА

Тазгодишното изложение CeBiT в северния германския град Хановер може да не е със същите огромните мащаби, каквито имаше по време на икономическия бум, но най-голямото в света компютърно и информационно- технологично изложение със сигурност си върна част от изгубения блясък през последните години.

Петдневното търговско изложение отвори врати във вторник, опитвайки се да се представи като зона за контакт между високотехнологичния дигитален свят и по-традиционните сектори като автомобилопроизводителите, енергийните компании, както и здравните и логистични услуги.

“CeBIT е най-големият пазар за високотехнологичната индустрия. Точка,” заяви Франк Пьоршман, член на управителния съвет на Deutsche Messe, след като бе попитан какъв е статутът на изложението през 2013 година.

Компютърната и IT индустрията е една от малкото светли точки в преобладаващия световен икономически мрак, като интернет технологиите играят все по-нарастваща роля във всички сектори на промишлеността.

“Икономиката на споделяне е най-обсъжданата тема за бизнеса и обществото”, отбеляза Пьоршман. “Това е областта с най-много възможности за нас,” допълни той.

Макар вече да са в миналото дните, когато големите суперзвезди от сектора, като основателя на Microsoft Бил Гейтс, идваха в Хановер да представят плановете си за бъдещето, новите продукти често все още се пазят в тайна, докато пресата не се събере за CeBIT.

Популярността на CeBIT бележи връх през 2001 година, когато около 850 000 посетители се стичаха да видят продукти, представени от почти 8100 участници в изложението. Оттогава броят на посетителите рязко е спаднал като цифрите стабилно се задържат около 300 000 посетители и 4000 участници през последните четири години. CeBIT се сви и от седмица на пет дни - нещо, което според Пьоршман е било необходимо.

Важно е количеството бизнес, който се генерира, и количеството на хората, взимащи решения, които се срещат, а не колко голямо е използваното пространство,” обясни той.

Броят на посетилите CeBIT високопоставени ръководители от други сектори като търговия или сектори, изискващи специфична квалификация, никога не е бил по-голям. По-малкият формат на изложението означава, че финансирането е по-малък проблем, докато приходите се натрупват също чрез конференции и рекламиране на компании.

“CeBIT е така структуриран, че да може да финансира бъдещото си развитие,” отбеляза Пьоршман.

Ако изчисленията на Пьоршман са правилни, то CeBIT би могъл все още да има важна роля за осъществяване на връзката между нуждите на традиционните сектори и продуктите и услугите, предлагани от IT и компютърната индустрия.

Един смартфон обикновено остарява за година, но софтуерът, използван в производственото оборудване, автомобилите или самолетите с години може да не бъде обновяван.

Напрежението, предизвикано от това несъответствие, можеше ясно да се види на бляскавото показното откриване на CeBIT.

Томас Ендерс, председател на European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), обърна внимание на факта, че когато европейският робот Бриджит кацне на Марс през 2018 година, компютрите ще бъдат три пъти по-мощни, отколкото са днес.

Роботът обаче няма да може да се възползва по никакъв начин от това развитие. Същото важи и за самолетостроенето, където характеристиките на софтуерните компоненти са замръзнали на равнищата, достигнати при производството на летателния апарат, дори самолетът да се използва десетилетия.

Остава въпросът дали CeBIT може да стане средството за преодоляване на тази пропаст или дали страните ще обединят сили по собствено желание във всекидневната си дейност.

Със сигурност има достатъчно области, с които CeBIT да ангажира, не на последно място в областта на технологията, свързана с големите масиви данни, която трябва да помогне на потребителите да анализират големи, неструктурирани групи данни от различни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване