03/09/13 08:03
(http://e-vestnik.bg/)

Китай и неговите огромни градове призраци

Градът-призрак Ордос. Снимка: дейлилайф

Над 20 нови града се строят всяка година в Китай под натиска на спекулантите, които виждат в тях възможности за дългосрочни инвестиции. Но докато очакват обитатели, цели квартали пустеят.

Чисто нови къщи и блокове, десетки паркинги, потънали в зеленина тематични паркове - липсват само минувачи. В Ордос, както и в Еренхот, стотици жилищни сгради, построени през последните 10 години, остават отчайващо празни. През 2010 г. над 60 милиона апартаменти и къщи, построени в Китай, нямат обитатели. От тогава петдесетина нови града бяха построени и във всеки има пусти квартали.

Еренхот - град на железопътна линия насред пустинята.


Градът е построен в сърцето на китайския автономен район Вътрешна Монголия, на 500 километра северозападно от Пекин. Гара Еренхот се радва на поток от пътници, които тук сменят влака, за да преминават от Китай в Монголия и обратно. Причината е разликата в разстоянието между релсите в Китай и Монголия.

В Еренхот обаче само гарата е оживена, а новите жилищни квартали около нея са точно толкова пусти, колкото и околните равнини. През 2010 г. само една трета от жилищата в Еренхот бяха заети. Половината град е все още в процес на изграждане. През лятото температурата достига 30 градуса по Целзий, а през зимата - минус 20 градуса.

В Ордос има 90-процента празен квартал

Горди със своите 1,36 милиона жители и значимите въглищни и петролни залежи в района, общинските съветници на Ордос решиха през 2004 г. да бъде построен огромен жилищен квартал близо до града, на 25 километра от градския център. С инвестиции от 17 милиарда юана - 2 милиарда евро - този “китайски Дубай” може да приеме до 300 000 души, но по-малко от 30 000 китайци се настаниха в него.

Смятани за дълготрайна инвестиция от спекулантите с недвижими имоти, празните жилища в квартала продължават да се предлагат на главозамайващи цени. През 2004 г. един квадратен метър се търгуваше за 1200 юана - 150 евро . Седем години по-късно квадратният метър струваше средно 20 000 юана - 2500 евро - 17 пъти повече.

Цяндаоху - повече спекуланти отколкото летовници

Разположени на брега на езера и насред гората, луксозните вили в Цяндаоху бързо намериха купувачи, но не и обитатели. Собствениците на къщите ги държат празни, за да не им падне стойността. В съседните хотели цените на нощувките са близки до тези в западните хотели. Чанша - призрачни квартали, но не за дълго

Не във всички китайски градове е трудно да се намерят обитатели за къщите и блоковете. В Чанша, столицата на провинция Хунан, където Мао Цзедун е прекарал детството си, хиляди кооперации, построени в края на първото десетилетие на 21 век, са обитаеми. В Чанша новопостроените райони са призрачни само за няколко седмици. Те символизират растящото темпо на урбанизацията в Китай, където от миналата година над половината от населението живее в градовете.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване