06/29/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Достоен ли е Китай да спасява Европа?

РИА Новости

Рисунка: доминиканюз

Европейците следят със смесени чувства обиколката на китайския премиер Вън Цзябао из континента. Първо, Китай с неговите валутни запаси и други възможности лесно би отървал ЕС от всички и всякакви икономически проблеми. Второ обаче, за европейското мислене китайците са политически неправилен спасител.

Но както сочи равносметката от визитите на Вън (приключили във вторник с посещение на Германия), независимо дали това харесва някому или не, Китай вече играе в Стария свят също толкова стабилизираща роля, каквато е играл през последните 15-ина години в съседните азиатски региони. Ситуация, съвсем очевидно сравнима с руско-британските отношения. Заключителната пресконференция на Вън Цзябао след разговора с британския му колега Дейвид Камерън в понеделник завърши с неочакван резултат - цифрата 1,4 милиарда лири (около 2,64 милиарда долара). В навечерието на британската част от обиколката на Вън се говореше само за един милиард.

Най-любопитното тук са компонентите на въпросната цифра. Първо, става дума за китайски инвестиции в британски железници от ново технологично поколение. Навремето кой ли не произвеждаше скоростни влакове за Китай - французи, японци . . . Днес технологиите се движат в обратна посока: в случая се предвижда пътуването от Лондон до Бирмингам да трае два-три часа.

Продължаваме: в събота Вън Цзябао отпътува точно за Бирмингам, където посети автомобилния завод на Ем Джи. Двустранната държавна сделка се осъществява там според формулата “британски технологии - китайско производство - британска сглобка”. Благодарение на това за пръв път от 15 години се появи нова версия - Ем Джи-6.

Накрая, има и трета голяма сделка - тя вече си е чист износ на технологии от Европа за Азия. Става дума за 280 милиарда тона въглища от богатите находища в китайска Вътрешна Монголия. Занапред горивото ще може да се използва по нови методики, в общи линии съвпадащи с понятието “нова енергетика”. Китай вече няколко години направо е обсебен от стремежа да модернизира този отрасъл: прочут като световен лидер в производството на слънчеви батерии, той естествено полага усилия да намали атмосферните емисии от горенето на собствените си въглища, които са с доста ниско качество.

“Партньорство за модернизация” - така звучи руската идея за отношенията на Москва с ЕС и САЩ. Може дълго да се спори дали партньорството се развива тъй, както е било замислено от Русия, как изглежда идеологическото съдържание на този лозунг - политическо взаимно разбирателство срещу износ на нови технологии за федерацията - и т. н. А в случая с Китай и Европа явно виждаме точно такова модернизационно партньорство. При това модернизацията идва и от двете страни.

Нямаше начин наблюдателят на британския вестник “Гардиън” да не го отбележи: “Някога Европа колонизираше Китай парче по парче. Днес Китай парче по парче колонизира Европа и действа далеч по-учтиво, отколкото се действаше при обратното положение. Китайският подем едновременно откроява и използва относителния упадък на Европа”.

В този смисъл ще е по-интересно да разгледаме не британската част от европейското турне на Вън Цзябао, нито финалната - Германия, а самото начало на това пътешествие, Унгария. Там китайският премиер произнесе реч за укрепването на партньорството между страната му и държавите от Централна и Източна Европа.

Споменатата статия в “Гардиън” съдържа твърде интересна оценка за европейската политика на Пекин. Става ясно, че Китай предпочита не най-големите и не най-силните страни от континента. 40 на сто от китайските инвестиции в Стария свят се падат на Гърция, Испания, Португалия, Италия, Източна Европа . . . Включително заради сегашните трудности пред съответните икономики и възможността евтино да се купят някои активи. Има обаче и друга причина: всяка от тези страни разполага с почти същия глас в ЕС като играчите от тежка категория, примерно Великобритания или Германия.

Все още никой не е отправил молба ...

Публикувана на 06/29/11 21:25 http://e-vestnik.bg/12093/dostoen-li-e-kitay-da-spasyava-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване