03/11/13 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Д. Чобанов: Икономиката ни навлиза в рецесия

Икономиката ни върви към рецесия. Това коментира пред БНР Димитър Чобанов, преподавател в УНСС-София. По думите му, това ще влияе и върху приходите в бюджета, и върху цялостната обстановка в страната. Дефицитът в бюджета за първия месец на годината беше над половин милиард лева, което е “доста притеснителна ситуация”. Приходите не вървят по начина, по който са предвидени. Част от обяснението е, че се промени събирането на данъците, което отлага приходите малко по-нататък в годината, коментира Чобанов.

Във фискалния резерв има “критично малко средства”, по последни данни на БНБ те са 3,1 милиард лева. Това е трагично малко, каза Чобанов. Служебният кабинет трябва да поддържа нивото на фискалния резерв - това е условие за стабилността на икономиката, смята икономистът. Според него вземане на кредит от държавата в момента трябва внимателно да се обмисли. “По-важно е държавата да не фалира. Да се ограничат раздутите текущи разходи. Държавните ведомства да харчат по-малко за издръжка. Да започне да се попълва фискалният резерв. Трябва да се осигурят условия да има прозрачност как се харчат парите”, каза още Чобанов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пък смята, че ако тази обстановка продължи, ще се влоши икономическата среда, включително и на износа. Служебният кабинет да не се подвежда от натиска за увеличение на доходите със заеми. Ако се увеличат пенсиите и бюджетните заплати със заеми - първо няма да има ръст в икономиката, второ - ще се учвеличат доходите не на гражданите, а на монополите, смята Велев. И трето - ще се увеличат доходите на чуждите производители, тъй като нашето производство е притиснато. И всички ние ще плащаме лихви по тези заеми, допълва Велев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване