03/11/13 00:20
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър - след руснаците идват китайците

Франс прес

Интернет сайтове и визитни картички на езика мандарин, огромни идеограми върху рекламни пана по протежение на средиземноморските плажове: секторът на недвижимите имоти в Кипър, сериозно засегнат от рецесията, е обърнал очи към Китай.

Благодарение на разясняване на закона, позволяващ на чужденец, собственик на къща на стойност най-малко 300 000 евро да получи право на постоянен престой, стотици китайски гражадни са придобили вили на острова, за да могат да пътуват по-свободно в Европа.

“Китайците купуват жилища чрез агенти, специализирани в издаването на визи. Те не се интересуват от самата къща, а от статута за пребиваване”, обяснява Андонис Лизу, експрет по недвижими имоти на острова.

Кипър е част от ЕС, но не и от Шенгенското пространстнво - следователно един китайски гражданин, постоянно пребиваващ в Кипър, не може да пътува свободно в Европа. Но е “много по-лесно да се получат европейски визи”, когато човек е постоянно пребиваващ в Кипър, подчертава г-жа Уанг Хонг, установила се отдавна на острова.

Според тази отговорна служителка от телекомуникациите, станала посредник за китайски инвеститори, кандидатите за разрешително за престой са основно бизнесмени, повечето от които са купили имоти по крайбрежието, специално в Пафос.

“Някои се стремят да дадат по-добро бъдеще на децата си, околната среда тук е по-малко замърсена и има много добри международни училища, далеч не толкова скъпи, колкото в Китай”, казва Уанг, като споменава, че често пъти става дума за дългосрочен проект.

Тя цитира примера на 35-годишен отговорен служител на държавна фирма от Пекин с добър годишен доход от 70 000 евро.

Рядко се срещат такива, които са избрали да се установят за момента на острова, където статутът на постоянно пребиваващ не им позволява да работят и нито един не прие да отговори на АФП.

Трябва да се каже, че тези нови купувачи, които залагат на увеличение на цените на недвижимите имоти в Кипър, често пъти се е налагало да хитруват, за да прехвърлят средствата си извън Кипър, където теоретично законът забранява да се изнасят от страната над 50 000 долара на човек и на година.

Те са резервирани да обяснят мотивите си, независимо дали става дума да си осигурят изход за политическо оттегляне, да направят безнаказано второ дете или да се възползват от гостоприемството на кипърските банки.

Всички действащи лица в сектора уверяват, че няма място за опасения за пране на пари. “Човек не може да пристигне с куфар с пари. Парите трябва да дойдат от банка” и купувачът трябва да представи удостоверение за редовен годишен доход от минимум 30 000 евро, подчертава Ник Антониадис, който ръководи фирма за предоставяне на услуги на китайски инвеститори.

В Пафос, който бе напуснат от британците заради кризата, кралят на карнавала ще има тази година чертите на китайски инвеститор в чест на тези нови купувачи.

“За нас това е въпрос на оцеляване”, обяснява Максимос Пантелидис, агент за недвижими имоти, посетил наскоро Китай, който обяснява, че “цените са намалели с най-малко една трета за четири години” и много агенции са затворили врати.

На фона на конкуренцията на други страни като Испания, която също иска да предложи статут за пребиваване срещу покупка на недвижим имот, Кипър опрости в средата на 2012 г. стъпките за получаване на статут за постоянно пребиваване, които сега са “най-благоприятните в Европа “, подчертава Анатониадис.

Макар някои посредници погрешно да примамват клиентите си с получаване незабавно на право за пътуване в целия континент, много са тези, които разчитат на това, че Кипър ще се присъедини в краткосрочен план към Шенгенското пространство.

Но Лизу отбелязва, че също като Малта, Кипър би могъл да затегне условията за получаване на статут за постоянно пребиваване, след като бъде достигната определена квота от лица, ползващи това право.

БТА

Публикувана на 03/11/13 00:20 http://e-vestnik.bg/17087/kipar-sled-rusnatsite-idvat-kitaytsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване