03/12/13 11:44
(http://www.klassa.bg/)

Извършват контролирани взривове край "Петолъчката"

В базата за утилизиране на боеприпаси край пътния възел "Петолъчката" от 12 до 15 март ще има контролирани взривове, съобщиха от дружеството - стопанин на базата.
Чрез взривяване ще бъдат унищожени намерените боеприпаси и части от тях, разпръснати в околностите на базата след инцидента на 5 юни 2012 г., при който загинаха трима работници. Кметовете на община Стралджа и на близките села Лозенец и Горно Александрово са уведомени за експлозиите. Взривните работи ще се извършват по предварително изготвен план само в района на базата през светлата част на деня и при подходящи метеорологични условия. Не се налага отцепване на околните територии, както и спиране на стопанските дейности в района.

На 5 февруари т.г. Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение за взривовете в складовете за боеприпаси край "Петолъчката" на 5 юни 2012 г. Собственикът и управител на фирма "Берета трейдинг" и началникът на производството в базата са обвинени, че при работата с взривни вещества не са взети необходимите мерки за сигурност, предвидени в съответните правилници и наредби. Причинена е смъртта на трима работници, други трима са получили средни телесни повреди и са нанесени сериозни материални щети в размер на десетки милиона лева. Повече от 200 са физическите и около 30 са юридическите лица, на които са нанесени различни материални щети. По първоначални данни те възлизат на 65 млн. лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване