03/12/13 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Какво причинява подема на световните фондови пазари?

Фондовите пазари в цял свят са в подем. През последните дни водещият индекс в Ню Йорк Дау Джоунс отбеляза исторически връх в цялата си история.

В Лондон индексът FTSE 100 достигна най-високото си равнище от пет години. Междувременно в Азия водещите индекси в Япония и Австралия се повишиха до най-високите си нива от 2008 година.

Това означава, че основните фондови борси в целия свят са се насочили към равнища, невиждани от глобалната финансова криза.

Какво причинява този подем?

Той е съчетание от различни фактори, но най-важният от тях са агресивните програми за стимулиране на съответната национална икономика, изпълнявани от много централни банки.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ), Bank of England (BoE) и Bank of Japan (BoJ), всички те взеха агресивни мерки в опит да стимулират растежа на съответните национални икономики.

В резултат на тази политическа линия финансовите пазари бяха инжектирани с трилиони долари нови пари.

В същото време тези мерки доведоха до понижаване на доходността на държавните облигации, като направиха други активи (акциите, например) по-привлекателни.

И предвид факта, че лихвените проценти в повечето водещи икономики са близо до историческите си минимуми, инвеститорите поглеждат все повече към фондовите борси.

“Голямо количество пари са излени в целия свят точно сега, а не са много инструментите, които дават добра възвръщаемост”, казва Джефри Хали от Saxo Capital Markets.

Ще продължи ли този поток от пари?

Добре, може би не завинаги, но в средносрочен план, да. Представители на УФР дадоха миналата седмица уверения, че ще продължат с програмата за количествено облекчаване (КО), по която дават 85 милиарда долара месечно за купуване на облигации.

Мнозина анализатори са на мнение, че централната банка на САЩ няма да се откаже от КО, докато националната икономика не постигне устойчив растеж и безработицата не се понижи чувствително.

Междувременно японската централна банка е изправена пред нарастващ натиск от новото правителство на страната да вземе по-нататъшни мерки за съживяване на вялата национална икономика.

Ключова част от политиката на BoJ е поставянето на целта инфлацията да достигне 2%. Япония се бори с дефлацията или с с други думи с понижаващите се потребителски цени през по-голямата част от последните две десетилетия. Това явление е сериозна пречка пред властите в техните усилия да стимулират вътрешното потребление.

Новоизбраният японски премиер Шиндзо Абе дори предложи BoJ да печата неограничено количество йени, за да с опита да повиши инфлацията.

Идеята е, че като бъдат инжектирани повече пари в системата, потребителите ще трябва да харчат повече и това ще повиши потреблението и потребителските цени.

Анализатори казват, че предвид състоянието на американската и японската икономика, двете централни банки, които са сред най-агресивните, по всяка вероятност ще продължат мерките си за стимулиране на икономиката.

“УФР иска да постигне безработица от 6,5%, а BoJ пък - да види инфлация до 2%”, отбелязва П. К. Басу, директор в Maybank Kim Eng.

“Малко вероятно е тези две цели да бъдат изпълнени тази година, така че ще продължим да гледаме как централните банки се придържат към своята политика”, прогнозира той.

Само в парите ли е въпросът?

Е-е, добре, не съвсем. Има някои икономически основни фактори, които повишават настроението на пазарите.

Да започнем с това, че инвеститорите са окуражени от признаците за съвземането на жилищния пазар в САЩ, което е сочено от мнозина анализатори за ключово за цялостното възстановяване на американската икономика, най-голямата в света. В същото време опасенията от рязко забавяне на китайската икономика, втората в света, също отминаха.

Междувременно сега има надежди за възстановяване на японската икономика, третата в света, след като новоизбраното правителство обеща агресивни мерки за стимулиране на растежа - нещо, което, според някои анализатори, дава силен тласък, особено на фондовите борси в Азия.

“Най-голямото подобрение ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване