03/14/13 22:19
(http://e-vestnik.bg/)

Китай - мегаполиси, където човекът няма стойност

Китайски деца. Снимка: пийпълдейли

Така възхваляваният от Пекин модел на систематична урбанизация има тежки последици - замърсен въздух, корупция и цяла армия от работници, които на практика са граждани без права.

Председателят на Държавния съвет Вън Цзябао, който в края на тази седмица ще се оттегли след десет години на тази длъжност, определи “на изпроводяк” стремително извършената урбанизация на страната му като успех и “исторически повратен момент”. За едва пет години в градско-селската демографска структура на 1,35-милиардното китайско население е настъпила епохална промяна, заяви 70-годишният Вън на Общокитайското събрание на народните представители (сесията на парламента - бел.ред.)

В началото на втория му мандат през 2008 г. 45,9 процента от населението е живяло в градове. Сега те били 52,6 процента. През това време тази сама по себе си най-голяма миграционна вълна в света е повлякла със себе си 84,6 милиона мигранти от селските райони в градските центрове. При всички династии Китай е бил държава с предимно селско население, каза Вън. Днес за първи път всеки втори китаец живее в град.

ВСИЧКИ СЕ СТИЧАТ КЪМ ГРАДОВЕТЕ

Почти незабелязано в Китай се извършваше реформа с най-тежки последици, която чрез предоставената свобода за избор на работно място тласна през последните 20 години четвърт милиард души от селските райони към градовете. През следващите две десетилетия оттам ще емигрират още толкова хора, с което градското население ще се увеличи до 1 милиард души.

Приемникът на Вън на премиерския пост - икономистът от Пекинския университет и технократ Ли Къцян насочва своята бъдеща концепция за развитие на Китай именно в тази посока. Той определя това като “четирите нови модернизации”. Ли иска политика на систематична урбанизация наред с техническа модернизация на селското стопанство, преминаване към иновативна индустрия и “информатизация” на обществото.

Разрастващите се мегаполиси и урбанизирани райони ще създават нескончаемо търсене на жилища, ще осигуряват потребление, нова инфраструктура и услуги, като така ще може да се осигури растеж и благоденствие за десетилетия напред.

МЕГАПОЛИСЪТ - НОВИЯТ ГОЛЯМ СКОК

Критиците наричат това “новия Голям скок” в урбанизацията. Но мнозина изглеждат ентусиазирани - от председателя на Държавната комисия по национално развитие и реформа Чжан Пин до новия правителствен ръководител на Тибет. Последният определи стратегията - която е напълно безсмислена за тибетците, наброяващи едва три милиона души - като важна цел за слабо населената област.

Очевидно Ли си послужи с понятията, използвани от легендарния председател на Държавния съвет Чжоу Енлай, когато през 1975 г. той поиска да се извършат така наречените “Четири модернизации”. Чжоу искаше да измъкне селските райони от ужасното положение, в което се намираха, чрез модернизация в промишлеността, селското стопанство, отбраната, а също така в науката и техниката. Но едва след 1978 г. този план даде първоначалния тласък на икономическите реформи, които доведоха до възхода на Китай.

В продължение на три десетилетия евтината работна ръка, държавните инвестиции, унищожаването на околната среда и прахосването на енергия и ресурси осигуряваха десетпроцентов растеж. Втората най-голяма икономика в света днес твърде късно осъзнава какви са отрицателните последици от това. Никога досега неравноправието и разликите в доходите не са били толкова големи. Никога досега на народа не му се е налагало да страда толкова много от замърсяване на въздуха, водата и почвите. Никога досега вземащите решенията не са били толкова корумпирани.

ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е СРЕД МОДЕРНИЗАЦИИТЕ

Когато Пекин за първи път постави “Четирите модернизации” в своя дневен ред, дисидентът Вей Цзиншън призова демократизацията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване