03/14/13 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Цацаров: Информацията за поръчан атентат от Доган срещу Борисов е с ниска достоверност

Информацията, че почетният председател на  ДПС Ахмед Доган е поръчал атентат срещу Бойко Борисов е с ниска степен на достоверност. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. Той уточни, че информацията е постъпила в службите у нас през 2005 г. от чуждестранна разузнавателна служба.
Проверката започна след като председателят на ДПС  Лютви Местан подаде сигнал до президента Росен Плевнелиев с който иска да се установи дали са налице данни за разкриване на информация, която е държавна тайна, а  държавният глава го препрати  до главния прокурор.
В хода на проверката са били снети обяснения от бившия и настоящия директор на Националната разузнавателна служба и е получено становище от ДИКСИ.
Цацаров изясни, че на 8 юни 2005 г. в Националната разузнавателна служба постъпва информация от чуждестранна разузнавателна служба за случая. Тя е принтирана на лист хартия, на него пише "секретно". На листа няма белег, който да показва от коя чужда разузнавателна служба е подаден. "Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов", гласи докладната. „Доган като главен секретар на МВР аз трудно мога да си представя,“ каза Цацаров. И уточни, че Националната разузнавателна служба е преценила, че това е информация с "изключително ниска степен на достоверност". Затова никой не е предприел през цялото време каквито и да е мерки.
През февруари тази година ген. Драгомир Димитров запознава Бойко Борисов с документа. На 21 февруари премиерът го съобщава в парламента.
Няма каквито и да е данни Ахмед Доган да е участвал в планирането на подобни действия срещу тогавашния министър-председател, е официалната позиция.
Местан е поискал, ако се окаже, че документът не съдържа класифицирана информация, той да му бъде предоставен. Тъй като е отчетено от Държавната комисия по сигурността на информацията, че той не съдържа секретна информация нито за България, нито за държавата, от която е подаден, той ще бъде предоставен на лидера на ДПС, за да може да се запознае с него. Няма да ви кажа от коя балканска държава е подаден документът, каза главният прокурор.
Борисов не подлежи и на санкции, защото той не е изнесъл класифицирана информация.
Нашата задача е да отговори на въпроса има ли престъпление в случая. Отговорът е - престъпление от общ характер няма, категоричен бе Цацаров.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване